De bijzondere wereld van Superorganism is pas vorig jaar ontstaan en dit jaar stond de band al op Eurosonic. De start was feitelijk een chatbericht aan zangeres Orono Noguchi waarin werd gevraagd of zij wat wilde schrijven en zingen bij een demo. Enkele uren daarna was ‘Something For Your M.I.N.D.’ geboren, wat later de eerste single van Superorganism werd. Alles wat de band creëert – de muziek, live shows, video’s of website – draagt bij aan het universum van Superorganism. Dit universum is bevreemdend, digitaal en pakkend. De sleutel hiervan ligt mogelijk in het feit dat de band alles als collectief doet. Elk bandlid heeft een gelijkwaardige inbreng in de constructie, of het nu om de muziek, de teksten of het artwork gaat. Het bevreemdende komt misschien ook doordat de bandleden uit alle hoeken van de wereld komen: Japan, Nieuw-Zeeland, Zuid Korea en Engeland. Zeven van de acht bandleden wonen bij elkaar in huis, het achtste in Australië.
De muziek die op het debuutalbum te horen is, laat zich omschrijven als een caleidoscopische ervaring: er is steeds wat nieuws te horen en te ontdekken. De invloeden van Beck en The Avalanches zijn goed terug te horen. Aan de ene kant hebben de nummers een wat lazy, slaperig geluid, aan de andere kant trekken ze continu de aandacht. Ze zijn te intrigerend om links te laten liggen. Op het moment dat je bijna rustig denkt mee te kunnen neuriën, popt er weer een vreemde sample op van een kikker, toeterende auto’s of van iemand die een appel eet.

Met het intrigerende ‘It’s All Good’ wordt de luisteraar het album in gesleept. ‘Reflections On The Screen’ gaat over dat het leven zich tegenwoordig vooral online afspeelt. Het is niet direct een aanklacht als wel een beschrijving van hoe we tegenwoordig leven. Een ander sterk nummer van het album is – naast natuurlijk ‘Something For Your M.I.N.D.’-  ‘Everybody Wants To Be Famous’, dat bijna achteloos en hypnotiserend wordt gezongen en misschien juist daardoor wel beklijft. Met ‘Night Time’ ontwaakt de luisteraar uit het vreemde universum om weer in de werkelijkheid van de dagelijkse boodschappen terug te keren.

Wie Superorganism live wil zien in Nederland moet nog even geduld hebben: de band heeft net een show in Sugarfactory gegeven.  Het volgende optreden van de band in Nederland is op Best Kept Secret Festival, zondag 10 juni.