Het was een gedurfde programmering van Steck: The Visual en The Lighthouse op dezelfde avond laten spelen. Bij beide bands zit de muzikale carrière goed in de lift. The Visual bracht eind vorig jaar hun eerste EP ‘Translation’ uit en is inmiddels een volgende aan het opnemen. Voor The Lighthouse was deze avond in Delft de afsluiting van hun Nederlandse tour ter ere van de EP ‘Joyride’.

De muziek van The Visual begint onheilspellend en wordt vervolgens snel opzwepend, zodat de band direct de aandacht trekt. Opvallend element in de muziek is de intense en warme zang van Anna van Rij. Met veel gevoel zingt zij over maatschappelijke thema’s, zoals zoeken naar identiteit. De band neemt de rust om de nummers op te bouwen en uit te werken, vaak mondt dit uit in een mooie climax. Tussendoor krijgen we weinig praatjes van de bandleden, toch zijn ze niet afstandelijk, eerder geconcentreerd. Het publiek lijkt er dan ook geen last van te hebben, want het heeft genoeg aandacht voor de band. Er zijn duidelijk liefhebbers aanwezig; zij zingen de teksten woordelijk mee. Maar ook bij de rest van de aanwezigen valt het optreden in goede aarde. Sommige mensen luisteren ingetogen met de ogen dicht, anderen swingen wild mee. De band sluit af met het prachtige ‘Hold Your Breath’. Mensen houden hun adem in, het wordt plotseling heel stil in STECK. Wanneer het nummer en daarmee het optreden afgelopen is, klinkt er als contrast een heel hard en lang applaus.

Niet lang daarna betreedt The Lighthouse uit België de speelplaats. Het lijkt alsof STECK een hele metamorfose heeft ondergaan. Niet alleen is de sfeer plotseling vrolijker en lichter, ook staat er een heel ander publiek. Dat is nu veel jonger. Zowel de bandleden als de aanwezigen dansen losjes mee op de muziek. Die is dan ook lekker dansbaar. Muzikaal zit het geraffineerd in elkaar. De vijfkoppige band is goed op elkaar ingespeeld. Het is hoorbaar dat de bandleden samen veel speelervaring hebben. Vooral de mooie en soepele samenzang valt hierbij op. Natuurlijk speelt de band nummers van de nieuwe EP, zoals ‘Headlights’ en ‘Late Night Swimming’, maar we horen ook ouder en zelfs nieuw werk. Gaandeweg wordt de zaal luidruchtiger en wordt het feest echt ingezet. Vooral het goed dansbare nummer ‘Never Alone’ valt hier op zijn plaats. The Lighthouse geeft het publiek waar het voor is gekomen: voor gezellige muziek op een vrijdagavond. Laat dat nou precies zijn zoals de band zelf wil klinken.

Deze afsluiter maakt de avond heel bijzonder; het contrast tussen de melancholie van The Visual en de vrolijke indiepop van The Lighthouse is groot. Gedurfde programmering, maar het pakt heel goed uit. In het lekker gevulde STECK zagen we vooral veel blije gezichten.

The Lighthouse is voorlopig niet in Nederland te zien.
The Visual is te zien:
15 april Tweetakt, Utrecht
21 april Swordfish & Friend, Utrecht
16 mei Paradiso Noord, Amsterdam

Foto’s: Bente van der Zalm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *