Festival Aangeschoten Wild blijkt een gezellig en gemoedelijk festival op het terrein van Lijm & Cultuur in Delft. We komen hier veel studenten en een aantal verdwaalde muziekliefhebbers tegen. Buiten in de frisse mei-lucht zijn activiteiten zoals schieten en al fietsend bellen blazen. In de hallen van het terrein vinden we muziek en andere cultuuractiviteiten. Wij laten het ‘samen gamen op de GameCube’ en het ‘fietsend bellenblazen’ even voor wat het is en richten ons op de optredens van enkele oude bekenden. Festival Aangeschoten Wild heeft namelijk goed opgelet bij Popronde; veel bands waren we daar al eerder tegengekomen. We namen een kijkje bij de optredens van Figgie, Certain Animals, The Hazzah, Tony Clifton en PEER

Figgie speelt niet als eerste band, maar het is nog vroeg en bovendien net etenstijd. Hierdoor is het aan het begin nog best wel leeg in de grote zaal. Dat mag de pret niet drukken voor de bandleden, die lijken er zin in te hebben en gaan muzikaal lekker los. Bij gebrek aan veel geluid vanuit het publiek maakt zanger Paul Scheenstra zelf maar joel-geluiden ‘yeah’!. Wanneer mensen op het geluid afkomen en de hal binnen lopen blijven ze veelal geboeid staan kijken en luisteren. Zo groeit het aantal toehoorders gelukkig snel. De teksten blijven intrigeren, ze trekken nu eenmaal meer de aandacht, omdat Figgie Nederlandstalige indie maakt. ‘Dat ik achterstevoren vooruit vooruit ga’, daar blijf je toch nog even over nadenken…

Ook bij Certain Animals loopt de ruimte van Het Jachthuis vrij snel vol wanneer zij van start gaan. Het gaat lekker met de band, met het volle tourschema kun je ze bijna niet missen deze zomer. Daarbij is er kort geleden een nieuwe single ‘Down the Rabbit Hole’ uitgebracht en wordt er reikhalzend uitgekeken naar de release van het nieuwe album met release-show in Rotown Rotterdam op 7 september. Het vele optreden is merkbaar in het spel van Certain Animals, dat steeds meer als een geoliede en denderende rockmachine klinkt. Vet en strak, ondanks het drumstel waar alle bands het vandaag op dit podium mee moeten doen en waar de meeste drummers problemen mee lijken te ondervinden. Gelukkig overleven zowel het drumstel als drummer Kees Braam de muzikale explosie aan het eind.

The Hazzah is een heerlijke band voor een festival als dit. Aanstekelijke surfy-garagerock waar goed op gedanst kan worden en het publiek pakt dit als vanzelf op. Inmiddels is het behoorlijk druk in de ruimte en komen de mensen meer los. Wanneer een snaar breekt en er een andere gitaar bij gehaald moet worden duurt het even voordat de band weer lekker op dreef is. Maar vervolgens is de energie weer helemaal terug. ‘Spend it All’ is de nieuwe single met de geweldige bijbehorende clip van The Hazzah. Allemaal even kijken en vooral meezingen (en dansen natuurlijk)!

Bijna altijd staan er op een festival natuurlijk meerdere bands tegelijk geprogrammeerd. Bij een klein festival zoals Festival Aangeschoten Wild valt dit extra op, omdat het publiek zeer eenvoudig van de ene band naar de andere kan lopen en er altijd plek genoeg is. Het gevolg hiervan is dat Tony Clifton voor een vrijwel lege zaal begint, omdat Avi On Fire in de zaal ernaast speelt. ‘Die andere band moet effe stoppen, denk ik‘, zegt zanger Mees Kamsma terecht. Veel of weinig publiek, het lijkt de bandleden weinig te deren: ze gaan zelf wel los met hun garagerock. Gelukkig komen er heel snel mensen nieuwsgierig kijken. Opvallend hier is dat de meeste aanwezigen mannen zijn. Waarschijnlijk is Tony Clifton inderdaad wel een beetje een machoband. Al na het eerste nummer verzucht Kamsma dat het warm is en gaat het t-shirt uit. Alle remmen gaan los, zowel bij de band als bij het publiek. Mede aangesticht door zanger Edo Storm van The Hazzah ontstaat er een lekkere moshpit. Bassist Lenny Kamsma doet lekker mee. Wie niet mosht beweegt wel op een andere manier, soms voorzichtig en soms uitbundiger, maar er is uiteindelijk niemand meer die stilstaat.

Dat indierockband PEER is gegroeid in de afgelopen maanden, wordt ook snel duidelijk. De bandleden laten zien dat ze het maken van muziek serieus nemen. Nog maar kort geleden heeft Brian van Es het baswerk overgenomen van Bas Boudens. Hoewel merkbaar is dat de overige drie bandleden iets soepeler op het podium staan, klinkt de band nog steeds als goed geheel. Al vanaf de eerste tonen is het vol in de zaal en danst de menigte enthousiast mee. Het lukt zanger Gijs Teuwsen zelfs om de mensen luidkeels mee te laten zingen. De sfeer is goed en er wordt een feestje gebouwd. Tot frustratie van Teuwsen kan PEER, net als eerdere bands, de set niet afmaken, omdat de tijd erop zit. Het publiek zit er iets minder mee en die sluit gewoon weer aan bij een volgende band. …Of gaat nog even schieten, of laat zijn haar knippen of gaat nog even gamen op de GameCube. Genoeg te doen hier…

Foto’s: Bente van der Zalm