Popronde als muzikale proeverij: fijn voor publiek, hard werken voor de bands

Het rondreizende muziekfestival Popronde streek gisteren neer in Delft. Wij renden van café naar café, langs de kermis en weer naar het volgende café om BOSKAT, Moon Moon Moon, TAPE TOY, Yip Roc, WARD, The Ten Bells, Elsa Lester, Nona en MORADO te zien.

Het alternatieve rock duo BOSKAT uit Rotterdam zit opgevouwen in De Klomp. Aan de ene kant van de doorgang staan de drums van Fabian van Doorslaer en de andere kant wordt bezet door de microfoon en pedalen van gitarist Vincent van Santfoort. De bediening moet er af en toe tussendoor om mensen achterin het café van eten en drinken te voorzien. Deze opstelling hindert de muzikanten niet om een energieke show weg te geven en het publiek mee te krijgen in hun wereld. Met zichtbaar veel plezier weet BOSKAT te overtuigen.

Als we ons tussen de mensen door hebben geperst in Café de Engel, zien we WARD staan, achter het toetsenbord. Er staat ook een gitaar te wachten, maar door het volle programma kunnen we niet meer zien hoe en of deze wordt ingezet. Eerder dit jaar was WARD finalist in de Grote Prijs van Nederland 2018. De dromerige indiepop die WARD maakt, trekt de aandacht en haar mooie stem draagt hier zeker aan bij. Ondanks de vrolijke melodieën, zingt WARD melancholische teksten op een manier die raakt.

In een rokerig en zeer warme Koornbeurs laten de mannen van The Ten Bells horen wat ze waard zijn. Hoewel het er natuurlijk stijlvol uitziet, is het met deze hitte hier bijna onverantwoord dat drie leden van de band zich in een pak met jasje hebben gehesen. Gelukkig gaat na het eerste nummer een jasje uit en gaan later ook knoopjes los. Op de muziek lijkt het allemaal geen invloed te hebben, want dat zit wel goed in elkaar. Met soms wat lazy bluesy klinkende en even later weer meer stevige rock kunnen we ons goed vermaken. Toch laten we de hitte vrij snel achter ons.

We speeddaten even met de volgende twee acts: Elsa Lester en Nona. Het gaat voor de wind bij Elsa Lester, eerder was zij al support act for Big Thief, YUNGBLUD en Surf Curse. De indiepop van Elsa Lester (oftewel Lisa van Kampen) klinkt lekker en laat mensen in De Kurk al vrij snel dansen. Elsa Lester komt sterk over en heeft onze interesse gewekt.

In het smalle café Bebop was het enorm druk bij Nona, we zien nog net haar haren springen. De zangeres uit het zuiden van het land heeft een goede rauwe stem die goed past bij de soulpop die zij maakt.

Meer tijd maken we vrij voor Moon Moon Moon in STECK. We houden van de mooie en zorgvuldig gebrachte melancholische indiepop van deze band. Een kenmerk van Popronde is dat mensen vooraan elkaar bijpraten over wat ze het weekend gaan doen en hoe de vorige band in het andere café was en naar welke band ze over vijf minuten zullen gaan. Dat maakt dat er minder aandacht is voor teksten, gelukkig is de band ook muzikaal interessant genoeg. Moon Moon Moon is vaak geboekt voor Popronde, dus je hebt nog veel gelegenheid om de band te zien.

Ook MORADO heeft veel Popronde optredens voor de boeg. Deze band speelt vanavond in De Kurk, waar veel mensen dansen op de psychedelische groove muziek. De hoge, heldere stem van zangeres Valerie Lamers doet een beetje Aziatisch aan, net als haar kleding overigens. De band speelt met een lekker strak ritme en de muziek krijgt iets hypnotiserends.

Yip Roc zien we in STECK. De alternatieve rockband gaat van 0 naar 100 in een minuut met de stevige alternatieve rock/garage die zij ons voorzetten. Het plezier dat de band heeft in het optreden slaat over op de mensen en er wordt een fijn feestje gebouwd.

Helaas moeten we weer rennen naar de volgende act, want even verderop staat TAPE TOY. Ook hier is het feestje al begonnen, dus we wringen onszelf nog een beetje naar voren en zien zangeres Roos van Tuil neus aan neus met het publiek in Café De Engel. De melodieuze rock/pop is aanstekelijk en ook deze band zien we graag op een wat groter podium terug.

De spanningsboog van het publiek bij Popronde is klein en hierdoor moeten bands vaak extra hard werken. Dit hebben we vanavond weer veel gezien. De acts die wij zagen hebben zich kranig verweerd en de test doorstaan. Maar eerlijk is eerlijk, ook wij hebben geen enkele act helemaal gezien, vanwege het grote en mooie aanbod. Het is vaak een leerzame en goede ervaring voor de bands en voor het publiek een heerlijke proeverij van muziek.

Tekst: Susanne van Hooft
Foto’s: Bente van der Zalm