Nederlandse versie |
English version

Onze muziek is een reis door verschillende emoties

‘Edge of Town’, de eerste single die Middle Kids uitbracht, is al meer dan achttien miljoen keer op Spotify gestreamd. Eerder dit jaar kwam het debuutalbum van het Australische drietal uit. Vorige week stond de band in Paradiso, Amsterdam en kreeg CHAOS Music Magazine gelegenheid om enkele vragen te stellen aan Hannah Joy, Tim Fitz en Harry Day. Wat volgde was een geanimeerd gesprek over de kracht van muziek en de single ‘Salt Eyes’.

Zo, hier zijn jullie in Amsterdam, aan het begin van de Europese tour. Welke verwachtingen hebben jullie van de andere landen waar jullie binnenkort optreden?
Hannah: Dat weet ik niet, op dit moment probeer ik er open in te staan.
Tim: We hebben het altijd wel naar ons zin, wie er ook naar onze shows komen. Inmiddels doen we dit al een tijdje en het is eigenlijk altijd goed, dat is wel prettig om te weten.

Is er een show waar jullie net wat meer naar uitkijken?
Tim: Londen zou wel eens cool kunnen zijn.
Harry: Mijn moeder komt over voor de show in Londen, dat is wel  bijzonder.
Hannah: Mijn ouders zullen aanwezig zijn bij de show in Berlijn. Dat is dan ook de verjaardag van Tim.
Tim: Ja, dat zal ook erg leuk zijn.

Middle Kids

Middle Kids bestaat nog maar een paar jaar. Kunnen jullie iets vertellen over de ontwikkeling die de band heeft doorgemaakt?
Hannah: We hebben ons eerste nummer uitgebracht en toen waren we erg verrast over hoe goed die het op de radio deed. Dat was een grote stimulans voor de band. Vandaar uit zijn we verder gegroeid. Eigenlijk zijn we begonnen met schrijven en we touren ons suf vanaf het moment dat dat nummer uitkwam.
Tim: Van de twee en een half jaar dat we bestaan, hebben we denk ik wel een jaar getourd. We zijn dan nog wel niet zo heel lang een band met elkaar, maar we zijn in die periode wel bijna continu onderweg met elkaar. In de tussentijd hebben we een album en een EP uitgebracht. We zijn dus lekker bezig.

Was het een voordeel dat jullie eerste single ‘Edge of Town’ zoveel aandacht kreeg?
Tim: Dat hielp enorm. Doordat dat nummer al aandacht op de radio kreeg, kregen we een platencontract. We hebben niet echt geprobeerd om een radiohit te schrijven.

De druk kan na zo’n eerste succesnummer wel groot zijn, lijkt me.
Hannah: We maakten al een lange tijd muziek, los van elkaar en ik denk dat dit nummer juist de druk wegnam. We vonden het al heel leuk om muziek te maken, en nu krijgen we de kans om dat nog meer te doen. Ik voelde het dus niet zozeer als een druk. Het gaf eerder een positieve flow aan de samenwerking.

Welke boodschap wil Middle Kids het Nederlandse publiek meegeven?
Hannah: Ik denk dat we graag willen dat onze muziek echt betekenisvol is voor andere mensen. Wij hebben zelf gemerkt dat muziek mensen  met verschillende achtergronden bij elkaar kan brengen. We zien echt de impact die muziek op de wereld heeft. We proberen dat in onze muziek en in onze band naar voren te brengen. Dat is een belangrijke drijfveer voor ons.
Tim: Wat mij opviel toen ik voor het eerst Hannah’s muziek hoorde, is dat zij zo eerlijk over de werkelijkheid is. Dat vind ik bevrijdend, als iemand eerlijk over de realiteit is in zijn liedjes. De werkelijkheid is deels goed en deels slecht. Veel nummers beschrijven dat alles helemaal goed is of juist dat alles helemaal slecht is. Zo zit de werkelijkheid niet in elkaar.

Dat is dus iets dat mensen uit jullie teksten kunnen oppikken. Hoe kunnen we deze boodschap terugvinden in jullie muziek zelf?
Hannah: Ik denk dat je ook in de muziek veel over de schoonheid en het verlangen naar eenheid hoort. Dat is het mooie van muziek: dat we kunnen communiceren over deze grote gevoelens waar we niet altijd de woorden voor hebben. Of dat nu is in de verschillende gitaarlijnen, die door de melodieën heen meanderen, of in de manier waarop coupletten overgaan in refreinen door het liedje heen. Het is als een reis door verschillende emoties. Het is zelfs nog meer in de muziek, het ritme en de harmonieën, dan in de teksten.

Kun je me iets vertellen over jullie creatieve proces?Middle Kids
Harry: Het begint bij het gevoel dat een nummer dat Hannah heeft geschreven oproept. Veel van de beslissingen die we vervolgens maken hebben te maken met onze reactie op die emotie die we voelen bij zo’n nummer. Soms is Hannah hier heel duidelijk in en soms is de emotie meer impliciet. Die emoties is echt iets waar we over praten wanneer we een liedje verder uitwerken.

Hoe verhoudt jullie laatste single ‘Salt Eyes’ zich tot deze manier van werken?
Hannah: Oh, ‘Salt Eyes’ was een heel cool nummer. Ik schreef dat een paar maanden eerder en toen kregen we de gelegenheid om te gaan opnemen. We waren op tour in America. De studio, van Ryan Adams, een idool van ons, was vrij. Wij hadden een vrije dag, dus we dachten: laten we het gewoon proberen en dit nummer jammen. Het was super leuk. We namen het in een paar uur op en het was één van die kleine muzikale wondertjes die zomaar op poppen in je leven. Soms is het lastig om creatief te blijven wanneer je op tour bent en alleen maar werkt. Het was een geweldige ervaring voor ons om die studio in te gaan en te merken dat er nog wat creativiteit in ons zat die we eruit konden persen.

Middle Kids heeft net de single ‘Salt Eyes’ uitgebracht en tourt nog door Europa tot eind november, daarna volgt een tour door de Verenigde staten.

Middle Kids

Tekst: Susanne van Hooft
Foto’s: Bente van der Zalm

Nederlandse versie | English version

Our music is like a journey of different emotions.

Middle Kids’ first single ‘Edge of Town’ has been streamed more than 18 million times on Spotify. The Australian three piece band released their debut album earlier this year. Last week, the band played in Amsterdam. CHAOS Music Magazine got the opportunity to interview Hannah Joy, Tim Fitz, and Harry Day. We had a nice chat about the impact of music, and their new single ‘Salt Eyes’.

So here you are, in Amsterdam, just at the start of your European tour. What are your expectations for the other countries?
Hannah: I don’t know, at this point I’m just kind of open.
Tim: We always enjoy whoever comes and we tend to have a good time at the shows. So, it is nice to know we’ve been doing it for a while now and it is always good.

Is there a show in particular you look forward to?
Tim: It might be cool in London.
Harry: My mum is coming over to see the show in London. That is special.
Hannah: And my parents are going to be at our show in Berlin and it is Tim’s birthday.
Tim: Yeah, that’ll be fun.

Middle Kids

Middle Kids started only a few years ago. Could you tell me something about the band’s development?
Hannah: We released our first song and I think we were surprised by how well it did on the radio. I think that was a big push for our band. So, we’ve been growing from there. Basically, since that song came out, we  started writing and we’ve been touring our butts off since.
Tim: We’ve probably been on tour for a year of those two years. We haven’t been a band for long, but we’ve been on the road a lot in that time. In between that, we did the album and the EP, so, we’ve been busy.

Was it an advantage that this first song, ‘Edge of Town’, got so much attention?
Tim: It was really helpful. That was how we got record deals, because our song was already getting attention on the radio. We didn’t try to write a big radio song.

The pressure after that first success could be quite high, I guess.
Hannah: We’ve been working all separately for so long in music and I think that the song took the pressure off. We’ve been working and we love doing it and now we have an opportunity to do it more. I didn’t feel it was so much of a pressure; it was almost an exciting energy of going.

What is the Middle Kids’ take-home message for people in the Netherlands?
Hannah: I think our music really seeks to bring meaning for other people and help people find belonging and togetherness. We also found a lot a lot of unity through music and we really see the impact that music has in the world. Music brings people together from all different walks of life. We try and foster that in our music and through our band.
Tim: Also, one thing that I really responded to when I heard Hannah’s music for the first time, is that she is honest about reality. That’s a liberating thing in songs; when someone can present reality as it really is. Reality is partially bad and partially good. A lot of songs are like: everything is so bad or everything is awesome. And that is not true.

So that is about the lyrics, people can respond to that. How can we find that message in your music?
Hannah: I think even musically you hear a lot of the beauty and the longing. That is why music is so amazing; that we can communicate about these big feelings of which we don’t necessarily have the words for. I think that whether it is in a lot of different guitar lines, weaving with the melodies, or the way we often have verses that lift into a chorus throughout the contour of a song; it is like a journey of different emotions. I think actually even more than the lyrics it is really in the music, and in the rhythm, and in the harmonies.

Can you tell me something about the band’s creative process?Middle Kids
Harry: I feel that Hannah’s songs do have an emotion to begin with. Then a lot of the decisions that we make after Hanna has written a song, is like responding to that initial emotion that we sense. Sometimes Hannah is explicit about it and sometimes it is more implicit. But it is definitely the thing we talk about when we’re fleshing the song out from that point onwards.

How does your last single ‘Salt Eyes’ fit in this way of working?
Hannah: Well, ‘Salt Eyes’ was a really cool thing. I wrote the song maybe a couple of months before and we got this opportunity to record. We were on tour in America. The studio from one of our big idols, Ryan Adams was free, and we had the day off. We were like: let’s just try and jam this song out. That was super fun. We did it in a few hours and it was like one of this little miracle songs that just popped up in the middle of life. Sometimes it can be hard to stay creative when you’re touring all the time, because it is work, work, work. That was a cool experience for us to go into a studio and still have that creative juice in us to be able to pull that together.

Middle Kids just dropped their single ‘Salt Eyes’ and they tour through Europe until the end of November.

Middle Kids

Text: Susanne van Hooft
Pictures: Bente van der Zalm