Nederlandse versie
English version

De snelste band ter wereld, zo wil de garagepunkband Bad Nerves graag te boek staan. Op de nummers ‘Can’t Be Mine’ en ‘Wasted Days’ is dit al te horen. Hoe het live klinkt, hoorden we in Rotown Rotterdam tijdens Left of the Dial. Na afloop van dit optreden sprak CHAOS Music Magazine met zanger Bobby en bassist Jon over hoe de band graag wil klinken en welke inspiratiebronnen zij hiervoor hebben.

Wat zouden we echt moeten weten over Bad Nerves?
Bobby: Wij zijn de snelste band ter wereld.
Jon: Ja, zeker. Er gebeurt wel heel veel op dit moment, maar geen band geeft de energie die de oude bands zoals de Ramones gaven. Wij willen die energie terugbrengen. Dat is best bijzonder, je hoort die snelle muziek niet meer zo vaak. Ik weet nog de eerste keer dat ik een band zo hoorde spelen. Dat was Stitches, een oudere band uit de V.S. die overkwam naar de U.K. om daar de te spelen. Ik was overdonderd. Sinds die tijd zie ik het als onze missie om onze band zo te laten spelen. We zouden nooit meer andere muziek willen maken.
B: Het is gewoon snel met een pakkende hook.

Zie je dat niet terug bij andere bands?
J: Jawel, maar wij hebben toch een eigen stijl van hoe we dat doen. We hebben ons geluid geënt op veel Amerikaanse bands. Zoals Radioactivity, Marked Men en Jay Reatard, die toch op een specifieke manier spelen.
B: Zodra het ritme onder een bepaalde snelheid zakt, verveel ik me.

Hoe is Bad Nerves ontstaan?Bad Nerves
B: Het is nu ongeveer twee jaar geleden dat we begonnen met deze band.
J: We kenden elkaar van andere bands, maar hadden nog niet eerder met elkaar gespeeld. Drie van ons hadden het idee om eens met elkaar te spelen. Een jaar lang bleef het bij een goed idee.
B: We schreven heel snelle nummers en we dachten dat we die nooit zouden spelen, omdat we niet hadden gedacht dat we een drummer konden vinden die zo snel kon spelen. Het was een beetje een geintje. Op een gegeven moment dachten we: weet je wat, laten we een drummer zoeken en het gewoon gaan doen.
J: Er is wel wat veranderd. We zijn als viermansformatie gestart. Bobby speelde gitaar en zong tegelijkertijd. Maar deze muziek is zo snel en intens, dat was wel lastig. Toen James erbij kwam, werd het allemaal wel beter. We hadden eerst ook een andere drummer. Nu voelt deze bezetting goed. Het voelt als een verbond met elkaar, en daar zoeken we ook naar.
B: Zelfs als je een enorme kater hebt en je niet hebt geslapen: wanneer je een show speelt, is het altijd leuk, vanwege die beat. Die beat die houdt je er bij.

Kun je een omschrijving geven van elk bandlid?
J: Bobby en Will, de gitarist, zijn heel creatief: zij schrijven.
B: Jon heeft alle kennis. Hij heeft elk album gehoord dat het waard is om te horen. Hij is onze muzikale kennis. En hij bestuurt het busje.
J: Sam, dat is onze drummer, is precies wat je verwacht van een drummer. James is stil, maar heel bijzonder.
B: James maakt altijd een feestje. Als we eigenlijk geen zin hebben om te spelen, dan motiveert hij ons weer om er een feestje van te maken.

Bad NervesWaar komt de naam Bad Nerves eigenlijk vandaan?
B: Het was een naam die we als voorlopige naam hadden bedacht, totdat we iets anders hadden gevonden.
J: Nu betekent het meer voor ons, want één van onze favoriete bands heet The Nerves. Die band heeft een geweldig album gemaakt dat ‘One Way Ticket’ heet. Iedereen zou dat moeten beluisteren. Nu zijn we dus blij dat we deze naam hebben gekozen. Het is zo een beetje een onbedoeld eerbetoon aan The Nerves.

Jullie hebben dus niet uren besteed aan het zoeken naar een goede bandnaam?
J: We besteden nergens uren aan. Het is eerder een kwestie van minuten. Als je teveel ergens over nadenkt, dan wordt het te bedacht. Je schrijft het op, je gooit het eruit, dat is het dan en hup, naar het volgende ding.
B: We oefenen ook alleen de avond voor een optreden. Begrijp me niet verkeerd, we houden erg van spelen, maar dan wel op het podium. Niet in een oefenruimte.
J: Het probleem is dat als je alles heel erg goed wilt doen, dat je dan de spontaniteit verliest. Ik houd er niet van om naar een band te kijken waarbij niks fout gaat. Je hoeft geen goede muzikant te zijn om in een goede band te spelen. Als je maar één noot kunt spelen, dan moet je vooral een band starten en die ene noot spelen.

Het lijkt voor jullie heel belangrijk dat het allemaal spontaan en natuurlijk klinkt. Hoe behoud je die spontaniteit bij het opnemen van een album?
B: We nemen onze demo’s altijd snel op. Het is het snelste dat je zult horen en het klinkt afschuwelijk, maar dat is waar wij van houden.
J: We hebben een fetisj voor slecht geproduceerde muziek. Als ik iets hoor dat heel gepolijst klinkt, dan haak ik af. Daar zit geen ziel in.
B: Het eerste album dat we uit zullen brengen zal waarschijnlijk de meest geproduceerde zijn. Het zal steeds slechter klinken naarmate we verder gaan, want hoe slechter het klinkt, hoe beter we het vinden. Het moet klinken alsof iemand in een zakje chips knijpt. Ik houd van muziek die klinkt alsof vier jongeren allemaal tegelijk in een garage spelen met maar één microfoon.

Konden jullie wel een producer vinden die dit geluid kan vastleggen?Bad Nerves
J: We hebben zelf hele specifieke ideeën over hoe het moet klinken. We weten dat we krijgen wat we willen als we het zelf opnemen, dus Bobby gaat voor ons produceren.
B: Mensen willen alles kapot produceren.
J: Dat komt omdat zij niet luisteren naar de muziek die ons beïnvloedt. Ze vergelijken het met muziek die nu in is. Die muziek is ook cool, maar het is niet hoe wij willen klinken.
B: Als je uitlegt aan een producer dat je ‘slecht’ wilt klinken… dan weten ze gewoon niet waar je het over hebt. Op dit moment hebben we een vriend als producer en het klinkt goed.
J: Met deze garagepunk die we maken, ligt de nadruk op het zelfdoen. Je moet de muziekruimte ingaan met je vrienden, op ‘opnemen’ drukken, en blij zijn met wat het wordt. Het gaat meer om het idee dan om het kunnen.

Tekst: Susanne van Hooft
Foto’s: Bente van der Zalm


Nederlandse versie | English version

 

‘I don’t like to watch a band where nothing goes wrong’.

The fastest band on earth, that is the main characteristic of garage punk band Bad Nerves according to the band members themselves. The recently released songs ‘Can’t Be Mine’ and ‘Wasted Days’ already affirm this statement. At Rotown, Rotterdam we witnessed a Bad Nerves show during the festival Left of the Dial. We spoke with singer Bobby and bass player Jon afterwards about how the band would like to sound and which bands inspire them doing so. Bad Nerves play at the Heatwave Launch Party #7 in Pacific Parc, Amsterdam on December 1st.

What fact should we absolutely know about Bad Nerves?
Bobby: We’re the fastest band on earth.
Jon: Yeah, there’s a lot of stuff going around at the moment, but no one is giving it the energy of the old bands like the Ramones. We want to bring that back. You don’t hear that kind of fast music that often. I remember the first time I heard a band play like that. Stitches, an older band from America came over to the UK and played. It blew my mind. Ever since, I made it our mission to make our band doing this. We don’t want to play anything else.
B: Just fast with a catchy hook.

Don’t you see that in other bands?
J: We do, but it is quite a definitive style, of how we do it. We shaped it around a lot of American bands. Like Radioactivity, Marked Men, and Jay Reatard who played in a really specific way.
B: As soon as it drops below a certain pace, I just get bored.

How did you start as a band?Bad Nerves
B: It has probably been for about two years now, since we started playing with this band.
J: We knew each other from other bands, but we never played together before. Three of us met up and we were like: yeah, we’ll do this band! It was just an idea for a good year.
B: We were writing songs as fast as we could and thought: we are never going to play these because we can’t find a drummer who can play this fast. It was a bit of a joke. Then we thought: you know what, let’s find a drummer and let’s do this.
J: But there’s been a kind of change. We started as a four piece band. Bobby used to play the guitar and sing but this music is so fast and so intense. James playing the guitar made everything better. We also had a different drummer at the start. Now this line-up feels right. It feels like a union and that’s what we were looking for.
B: Even if you’re really hang over, you have had no sleep, you play a show; it’s still fun because it’s that beat. The beat just keeps you there.

How would you characterize each member of the band?
J: Bobby and Will (guitar player) are super creative; they write.
B: Jon brings the knowledge of all things. He has heard every record that’s worth hearing. He’s our musical knowledge and he drives the van.
J: Sam, our drummer’s exactly what you think a drummer’s like. James is quiet, but an absolute gem.
B: James brings a party. If we all are feeling like we don’t want to play, he’ll get us going for a party.

Where does the band name Bad Nerves come from?Bad Nerves
B: It was the name that we thought of as a maybe, until we find something else.
J: It means more now because one of our favourite bands is an old band called The Nerves. They wrote this amazing album; One Way Ticket. Everyone should check it out. So, now we’re happy that we chose that name, because it is a bit of an unintentional homage to The Nerves.

Although it is important, you didn’t spend hours and hours thinking about your band name?
J: We don’t spend hours and hours on anything. It’s more like minutes and minutes. If you overthink something it becomes too contrived. You write it, you put it out, and that’s it, on to a next thing.
B: We only rehearse the night before a gig. Don’t get me wrong: we love playing on stage, but not in a rehearsal room.
J: The problem is that if you try to do everything right than it loses the spontaneity. I don’t like to watch a band where nothing goes wrong. You don’t need to be a good player to be in a good band. If you can play one note, just go and start a band and play that one note.

It seems important to you that what you do is spontaneous and natural. How will you keep this spontaneity when you record an album?
B: We demo really quick. The quickest thing you’ll ever hear which sounds terrible and which we love.
J: We’ve got a real fetish for badly produced music. If I hear something that is really polished, I just turn it off because it has got nothing in to it.
B: The first album we are going to release will probably be our most produced one. It’s going to sound worse and worse as we get through. Because the worse it sounds, the more we like it.
It should sound just like someone crunched in a crisp package, like a drum beat. I want to listen to shit where it sounds like four dudes went into a garage, with one mike, and playing all at the same time.

Were you able to find a producer for capturing this sound?
Bad NervesJ: We’ve got specific ideas about how it is meant to sound. We know that we get what we want if we recorded it ourselves, so Bobby does it.
B: People do try overproducing it. It is easily done.
J: That is because they don’t listen to the sort of music that influenced us. They compare it to all the stuff that’s around us now, which is cool. But that is not what we want to sound like.
B: Try to explain to a producer that you want to sound shit… they just don’t know what you are talking about. Momentarily we’ve got one of our friends as producer and it sounds good.
J: With this sort of music that we do, the garage punk thing, the emphasis is on do-it-yourself. That’s the whole point of it. You should just go in with your mates, press record, and be happy with that. The idea is worth more than the ability.

Text: Susanne van Hooft

Pics: Bente van der Zalm

3 Replies to “Bad Nerves: Ik houd er niet van om naar een band te kijken waarbij niks fout gaat”

Comments are closed.