We zijn inmiddels bijgekomen van alle champagne en oliebollen, het is dus de hoogste tijd om het nieuwe muziekjaar in te luiden. De aftrap vond zaterdag plaats in De Kroepoekfabriek in Vlaardingen, met optredens van 45ACIDBABIES en EUT.

De garage-electropunkband 45ACIDBABIES heeft een kleine transformatie ondergaan. Gitarist Sam Verbeek heeft sinds kort de plaats van Marnix Mauskovic overgenomen. Vanavond kunnen de bandleden even live aan elkaar wennen, voordat ze De Staat vergezellen als support op de internationale tournee.
De intieme zaal is lekker gevuld wanneer de band begint. Plastic poppen in allerlei formaten versieren het podium. Frontvrouw Sophia de Geus weet de mensen er direct bij te betrekken. Zij start als een ware stand-upcomedian en zet de zaal al gedurfd vroeg aan tot publieksparticipatie. Hierdoor ontstaat er een aangename sfeer en komen mensen uit hun schulp. Een aantal meisjes danst uitbundig mee op de pakkende nummers. Daarbij heeft De Geus een aangename, wat hese stem die goed bij de stevige muziek past. Jammer dat de band maar een half uur de tijd heeft, want het repertoire is afwisselend en speels genoeg om langer te boeien.

Ook met de alternatieve popband EUT gaat het goed: de band wordt in menig lijstje bestempeld als de ontdekking van 2018 of als belofte voor 2019 en in februari staat er een heuse Franse clubtour gepland. Een paar maanden geleden bracht de band het debuutalbum ‘Fool for the Vibes’ uit. De zaal is goed opgewarmd door 45ACIDBABIES en lijkt vol verwachting. Het begint veelbelovend: bij het eerste nummer gaan de schoenen en sokken uit van zangeres Megan de Klerk. De bandleden spelen solide en De Klerk toont dat ze een zeer goede zangeres is. In vergelijking met voorgaande optredens oogt EUT zelfverzekerder: er stáát hier echt een band.

De set begint energiek; toch dreigt het optreden halverwege wat in te zakken. Misschien komt het doordat er dan wat rustigere nummers worden gespeeld, of omdat dit het eerste optreden van de band sinds een tijdje is. Gelukkig weet EUT dit moment professioneel te paraderen en wordt de volgende versnelling gevonden. Voor bassist/ toetsenist Sergio Escoda tijd om het podium af te stappen en zijn energie de zaal in te brengen. Dat werkt, de vonk slaat over. Veel nummers van EUT zijn echt pakkend en het is moeilijk om hier niet voor te vallen. Even later klimt De Klerk op een statafel in de zaal en heeft de band de zaal definitief overtuigd.

Lees hier ook het interview dat we eerder hadden met Sergio Escoda over de chemie van EUT.

Tekst: Susanne van Hooft
Foto’s: Bente van der Zalm