Tekst: Susanne van Hooft

PEER is al enige tijd een weg naar boven aan het timmeren. Die weg loopt van een Zeeuwse talentenjacht via Concert at Sea, langs optredens op vele andere festivals tot India en Liverpool aan toe. In 2017 kwam de band al met een EP (‘Mad For It!’), deze week verscheen het volwaardige debuutalbum ‘Laughing About It Is Far More Exciting’.

Het album opent met ‘Karma’. Hiermee geeft PEER een mooi visitekaartje, want het is direct duidelijk waar de band voor staat: melodieuze rock. Zo alleen in je kamer, begint je hoofd als vanzelf zachtjes (of hard, bij de enthousiastelingen) met de muziek mee te deunen. Tegelijkertijd zie je in gedachten een hele zaal dansend op deze muziek losgaan. We weten hiermee meteen: PEER heeft ambitie en de nummers op het album zijn geschreven voor de grotere zalen.
Het nummer ‘Carousel’ kennen we al, dat kwam vorig jaar als single uit. De andere nummers zijn uit eenzelfde hout gesneden en doen denken aan Arctic Monkeys. ‘Trying’, bijvoorbeeld is een licht agressief punkrock nummer, zoals die Britten dat zo goed kunnen. Hoewel we veel bravoure horen, stelt zanger Teeuwsen zich in de teksten soms kwetsbaar op. ‘Darling, You know me better than I do but don’t use that against me’, uit Darling is zo’n tekst. Een sterk punt van de liedjes is, behalve de zorgvuldige instrumentale afwerking, de samenzang. Die is vaak origineel en zeer ondersteunend.
Producers voor dit album zijn Huub Reijnders en Peter Slager, net als op de eerdere EP. Deze twee staan garant voor een solide productie, waarmee dit album nergens buiten de lijntjes kleurt. De meeste liedjes duren tussen de twee en drie minuten, ideaal voor de radio.

Zoals gezegd: het is duidelijk dat PEER niet bang is om groot te dromen. Met dit album laat de band zien dat deze nog eens zouden kunnen uitkomen ook. Pak dus de kans nu om de jongens in kleinere zalen te zien:

09-02 Paradiso, Amsterdam (albumpresentatie)
15-02 Gelderlandfabriek, Culemborg
16-02 ’t Beest, Goes
08-03 Mezz, Breda
09-03 ’t Ukien,Kampen
15-03 So What!, Gouda
16-03 Luna Festival, Eindhoven
20-03 Stathe, Utrecht
22-03 Bibelot, Dordrecht
12-04 De Spot, Middelburg
13-04 Palmpop, De Weere
20-04 De Singer, Rijkevorsel (BE)