Tekst: Milan Bos
Foto’s: Eddy Taatgen

Na een periode van stilte rond het Britse Blood Red Shoes, de band van het duo Laura-Mary Carter en Steven Ansell, was daar dan opeens het nieuwe album Get Tragic. Goed nieuws voor de fans, want nieuw werk betekent ook een nieuwe tour. Maar hoewel Get Tragic op zich geen slecht album is, blijkt op het podium dat de twee wat uit elkaar zijn gegroeid. Het gevolg is een show die nog altijd energiek is, maar toch de vonk niet kan laten overslaan.

Het voelt even raar als de band opkomt. In plaats van dat ze als vanouds met z’n tweeën spelen, trapt de band de set af met nog twee muzikanten. Ansell introduceert ze als hun ‘nieuwe familieleden’. De nieuwe aanwinsten blijken echter het geluid van Blood Red Shoes een flinke dosis pit te geven. De eerste drie nummers van de set klinken veel voller en harder dan we van de band gewend zijn, en dat komt de muziek zeker ten goede. De familiaire band blijkt echter nog niet zo hecht te zijn, want na deze drie nummers staan Carter en Ansell weer met z’n tweeën op het podium.

Hoewel het beeld hiermee wat vertrouwder wordt en het tweetal in dit tweede deel van de set voornamelijk klassiekers speelt, begint er  iets knagen. Hun oude werk klinkt anders dan we gewend zijn. Het scherpe randje van de band blijkt te zijn gepolijst met synths en andere effecten. De muziek klinkt hierdoor niet minder hard, maar wel minder gedurfd. Daar zou prima mee te leven zijn als de show nog zo lekker onbevangen was als eerst. Maar helaas hebben interne problemen de relatie tussen Ansell en Carter flink laten bekoelen, en heerst er tussen de twee een ijzige sfeer. De energieke drummer is nog steeds enthousiast en doet veel pogingen om het publiek op te jutten, maar gunt zijn compagnon nauwelijks een korte blik. Carter kijkt de hele avond alsof ze iets verkeerds heeft gegeten. Dit zorgt ervoor dat alleen de nostalgie en het strakke spel van het tweetal ervoor zorgen dat dit tweede deel van de set nog enigszins uit de verf komt.

Als voor de laatste paar nummers de familie opnieuw wordt uitgebreid om weer wat nieuw werk als ‘Mexican Dress’ en ‘God Complex’ te spelen, weet de band de energie van de opening niet meer te pakken. Het kleine vuurtje dat werd aangestoken bij de opening is door het gure weer op het podium langzaam uitgewaaid.