Tekst: Susanne van Hooft
Foto’s: Bente van der Zalm

Gisteravond werd in Rotown nog maar weer een keer bevestigd dat er in Nederland toch behoorlijk goede muziek gemaakt wordt. Eerst werden we aangenaam verrast door Loui Lind, om vervolgens getrakteerd te worden op de aanstekelijke indie gitaarmuziek van Pip Blom. Het is prettig om deze band weer eens in de buurt te kunnen zien, want Pip Blom speelt vaker in het buitenland (en dan vooral Groot-Brittanië) dan in Nederland.

Loui Lind is de indierockband rondom zangeres Louise Lindskov. Een jonge band, want nog geen jaar geleden stonden de leden voor de eerste keer samen op het podium. Daar is niet heel veel van te merken, behalve dat Lindskov aangeeft dat ze nerveus is en daarom in het Engels spreekt. Terwijl iedereen nog een beetje aan het praten is, begint Lindskov de set heel gedurfd a capella. Met haar sterke stem trekt ze slim de aandacht, want de mensen in de zaal zijn meteen stil en alert. De liedjes beginnen vaak ingetogen met één instrument en zang, waarbij na een tijdje de andere bandleden invallen. Vervolgens wordt het dan een soort speels muzikaal feestje. Loui Lind klinkt zeer interessant en het is leuk om Eszl De Vois (voormalig bassist van Yasmine) weer eens op het podium te zien spelen.

Alsof de bandleden van Pip Blom niet hebben kunnen wachten tot ze het podium op mochten rennen, zo komen ze op. Met veel enthousiasme en plezier brengen ze hun pakkende liedjes, zoals ‘School’, ‘Come Home’ en ‘Pussycat’. Alles en iedereen lijkt te bewegen bij deze band. Typerend voor de muziek is, behalve dat de liedjes pakkend zijn, het contrast tussen de wat zachte stem van Blom en de stevige inzet van de instrumenten. De gitaren voeren de boventoon, maar ook de ritmesectie is strak en aanwezig. Het is te zien dat Pip Blom het afgelopen jaar zoveel gespeeld heeft en buitenlandse ervaring heeft opgedaan. Dit moet de bandleden veel zelfvertrouwen hebben gegeven, want ze stáán hier vanavond vol overtuiging.

De nummers klinken solide, maar helemaal leuk wordt het wanneer broer (Tender) en zus Blom zich uitleven in hun samenzang. Dan verschijnt er een nog grotere grijns op het gezicht van Pip Blom. Hoewel de bandleden dus de hele set al ronddartelen, lijkt het alsof ze nog een kleine reserve hebben bewaard voor het laatste nummer. Hierbij geeft het viertal nog even alles, en dan is het ook echt klaar. Pip Blom heeft deze maand nog twee optredens in Nederland, voor ze weer hun vleugels uitslaan naar de overzeese gebieden. In maart staat de band op SXSW in Austin; daarna volgt weer een tour door Groot Brittannië (met onder andere The Great Escape).

Pip Blom, met Loui Lind als support, is te zien op 23 februari in Ekko, Utrecht en op 28 februari in Luxor, Arnhem.