Tekst: Dennis de Waard 

Met ‘Big Wows’ keert Stealing Sheep terug met een kleurrijk elektronisch en psychedelisch popalbum. Stealing Sheep klinkt dansbaarder dan ooit, al schuilt er achter de vrolijke deuntjes een hoop cynisme, verdriet en donkere wolken.

Stealing Sheep klinkt meteen als de vernieuwde versie van zichzelf op het eerste nummer ‘Show Love’. De psychedelische folk waarmee ze debuteerden op ‘Into the Diamond Sun’ is flink getransformeerd. De ingetogen liedjes, begeleid door gitaar, zijn nu verruild door dikke lagen synthesizer. Met ‘Show Love’ laten de vrouwen zien dat hun psychedelische kant ook vertaald naar pop kan worden. Het nummer is bijna een zomers indie-anthem dat het niet slecht zou doen op de festivals. Iets serieuzer is de track ‘Back in Time’, waar Stealing Sheep tekstueel iets meer de diepte ingaat en de moeite van het vinden van liefde bezingt: “It’s hard to find love in this town, something real, it can’t be found. Tekstueel gaan ze iets dieper, maar het wordt bijna euforisch gebracht. De eerste tonen lijken bijna op een kruising van de huidige Tame Impala-sound en Let’s Eat Grandma.

De titel van het album ‘Big Wows’ was voor Stealing Sheep geen toeval. De band durft te verbazen met de stijlverandering, maar ook de productie. Dat laatste, de productie, is overigens fenomenaal. Met elke luisterbeurt hoor je weer nieuwe details in de instrumentatie: een golvende synth hier, een beat op de achtergrond, extra echoënde vocalen daar. De andere ‘Big Wow’ is hoe de band je eerst uit het veld weet te slaan met het geluid, vervolgens met de nonchalance waarmee ze hun moeite met de liefde weten te vertellen. ‘Big Wows’ is niet zomaar een fijne psychedelische popplaat, maar eentje waarmee je huilend op de dansvloer kan staan. Die balans houden de vrouwen erg strak en zorgt ervoor dat je ‘Big Wows’ nog maar een keertje opzet, en nog een keer, en nog een keer…