Tekst: Hanna de Vries
Foto’s: Bente van der Zalm en Eddy Taatgen

Uit de as van John Coffey was daar ineens Tusky herrezen. Met hun self proclaimed: Kick-In-Your-Face punk rock hebben de heren eigenlijk maar één doel voor ogen: lekker muziek maken. Ze zijn niet uit op grote successen, maar doen doen waar ze zelf zin in hebben en dat is dus een lekker potje rocken. Op 3 mei komt de EP ‘Love Love Love’ uit, waarna de band op tour gaat door Nederland. CHAOS sprak met zanger en gitarist Alfred van Luttikhuizen.

In 2016 kondigde John Coffey aan om er voor onbepaalde tijd mee te stoppen. Hoe snel was de keuze gemaakt om door te gaan met muziek?
Keuze is een sterk woord, we stopten eind september en twee weken later zag ik Bas (Allein Richir, Drummer) en Sjors (van Reeuwijk, Gitarist) bij Popronde in Utrecht. Toevallig hoorde ik dat zij een nieuwe band wilden beginnen en ik zat nog helemaal in de vibe dat ik muziek wilde blijven maken. Ik heb hen dus gesmeekt om bij de band te mogen, en dat gebeurde gelukkig. Nog geen drie weken later, begin november zaten we in de oefenruimte.

‘Love Love Love’ is het tweede project voor Tusky. Wat hebben jullie van het eerste album geleerd dat jullie bij ‘Love Love Love’ anders hebben gedaan?
Tusky is niet echt een band waarmee we aan sound-ontwikkeling wilden gaan doen. Ik heb tien jaar in John Coffey gespeeld, en ook de andere jongens hadden al zoveel bands gehad. We zijn nu een stukje ouder, dus we wisten al heel goed wat voor muziek we wilden gaan maken en wat we als band wilden gaan uitstralen.

Voordat we nog maar één noot samen gespeeld hadden, wisten we al welke richting het op ging: eind jaren ‘90 punkrock. Nadat we besloten hadden om een nieuwe EP te maken, ontstond daar wel de behoefte om een stukje rauwer te gaan. Dit kwam ook omdat we een nieuwe bassist hadden, Christopher (van Teijlingen). We besloten om zijn schreeuw ook in nummers te gaan gebruiken. Daar heb ik tijdens het schrijven van de liedjes toch een verandering in gemaakt. Het mocht allemaal wel wat meer hakken en beuken. Ook bij de mix en mastering hebben we daar erg rekening gehouden. Allemaal heel leuk dat vrolijke gedoe, maar het mag allemaal iets harder gaan.

Jullie hebben bewust de keuze gemaakt om de EP wat rauwer te maken. Is de keuze om de EP dan over liefde, een toch erg rauwe emotie, te schrijven dan ook bewust gedaan?
(Lachend) Nee eigenlijk niet. Achteraf, als je een aantal liedjes geschreven hebt, kun je heel gemakkelijk bepalen wat daar de rode draad in is. Toen dachten we: “Het is eigenlijk best wel cool om daar een uitgekakt thema als ‘De Liefde’ voor te pakken.”
Daar hebben we toen de nummers een beetje aan gestaafd, in plaats van dan dat het vooraf bedacht was om daar echt een liefdes EP van te maken. Uiteindelijk is het allemaal ook een beetje betrekkelijk, hang er maar een mooi verhaal aan. Wel is het zo dat ik al 16 jaar muzikant ben en dat ik nog nooit een liedje voor mijn vrouw geschreven heb. Dat wilde ik dus echt graag een keer doen.

Wat zijn de grootste muzikale inspiratiebronnen voor Tusky?Tusky
We zijn begonnen met de band Pudge. Dat hoor je eigenlijk helemaal niet in onze eigen muziek terug, maar daar hebben we heel veel inspiratie uit gehaald. Hoe die band punkrock benadert, vinden wij gewoon heel cool. Wat je meer in onze sound zou kunnen terug horen is toch wel: Jimmy Eat World en ook wel Foo Fighters. Zonder onszelf direct met de Foo Fighters te vergelijken, vinden wij hoe zij rock benaderen erg cool: super energiek, best wel agressief, maar altijd catchy. Dat is iets wat wij ook in onze muziek willen laten doorklinken.

Toch worden jullie vaak als de ‘Nederlandse Foo Fighters’ neergezet. Wat vinden jullie daar zelf van?
Dat vind ik wel een heel groot compliment. Het is gewoon een fantastische band. Als ik daar mee vergeleken wordt neem ik dat compliment zeker mee.

Binnenkort komt er een clubtour met data in België en Duitsland. Vorige jaar zijn jullie op tour geweest door heel Europa. Hoe gaat eigenlijk voor jullie in het buitenland?
TuskyHet is eigenlijk nooit ons doel geweest om in het buitenland mega hard te gaan. Vorig jaar zijn we ingevlogen voor een festival in Litouwen. Dat was natuurlijk te gek. Dan blijf je daar automatisch een paar dagen hangen. In het najaar konden we mee met Black Peaks, echt een super goede band. Het zijn ook vrienden van ons, Black Peaks deed voorheen altijd de support van John Coffey hier in Nederland. Dus toen die band op Europese tour ging, zeiden de bandleden: “You guys should come on tour with us, it’s gonna be a blast” En dat was het ook. Dus we hebben met Black Peaks twee weken door Europa getourd. Dat is geen succes, dat is gewoon een mega gave tour ervaring waar we allemaal wel weer eens zin in hadden. Het was wel een tijdje geleden dat we allemaal een flinke Europese tour gedaan hadden. We wilden gewoon een aantal Duitse shows doen, puur omdat Hamburg en Oberhausen super vette steden zijn om te spelen. Daar in staat de lol en de ervaring gewoon boven aan. Wij gaan nooit buitenlands succes hebben omdat we daar gewoon niet de inverstering in willen doen. Maar hoe vet is het dat je gewoon alsnog in de Molotov in Hamburg kan spelen, of Barcelona, Parijs of Milaan. Dus als we dat kunnen meepikken, dan doen we dat zeker!

Lees hier wat Alfred van Luttikhuizen te vertellen heeft over de afzonderlijke nummers van de EP ‘Love, Love, Love’.

2 Replies to “Tusky: Fuck it, we doen het gewoon”

Comments are closed.