Tekst: Ronald Renirie

‘Act Surprised’ is de titel van het nieuwe, negende, album van Sebadoh, de band van Dinosaur Jr. bassist Lou Barlow en zijn schrijfmaatje Jason Loewenstein. Dus gaan we, in de geest van die titel met opgetrokken wenkbrauwen, eens goed zitten voor het eerste album in zes jaar van het weerbarstige trio, dat gecompleteerd wordt door drummer Bob D’Amico.

Door de werkzaamheden met verschillende andere projecten is Sebadoh de laatste jaren bepaald niet productief te noemen. Waar het drietal tussen 1989 en 1999 maar liefst zeven albums produceerde, moesten de liefhebbers van de rammelende, maar altijd oprechte, gitaarliedjes veertien jaar op een houtje bijten voordat in 2013 ‘Defend Yourself’ het licht zag. En nu ging het houtje wederom zes jaar tussen de tandjes.
In de dertig jaar tussen debuutalbum ‘The Freed Man’ en ‘Act Surprised’ is er weinig veranderd, en dat is na beluistering van de vijftien nieuwe songs ook helemaal prima.
Het niveau van Sebadoh klassieker ‘Bakesale’ (aanrader voor iedereen die nog nooit van deze band heeft gehoord) wordt nergens gehaald, maar verdomme, wat weten Barlow en Loewenstein toch wederom een paar heerlijke gitaarjuweeltjes uit de hoge hoed te toveren.
‘Act Surprised’ zal niet de geschiedenis in gaan als het definitieve Sebadoh album, maar wat is het lekker dat ze weer terug zijn.

Sebadoh is onder meer 26 september live te zien in Rotown, Rotterdam.