Tekst: Theo Stepper

Zodra je Widow’s Weeds van de Silversun Pickups aanzet, is het onvoorstelbaar dat deze band al twintig jaar aan de weg timmert zonder succes in Nederland. Een enkeling zal zich ‘Lazy Eye’ uit 2003 herinneren. Wie het niet kent, ga het luisteren, maar geef vooral ook dit nieuwe album een kans. Het is geproduceerd door Butch Vig, de sterproducer die zijn sporen heeft verdiend bij o.a. Nirvana en Smashing Pumpkins. Met name invloeden van die laatste band zijn soms terug te horen op Widow’s Weeds.

Het vijfde album begint zeer toegankelijk met ‘Neon Wound’. Wie de singles van het album (de nummers twee en drie) niet kent, zou zweren dat het een ideale single is. Het is in ieder geval een heerlijke binnenkomer: uptempo indierock met een fijne mix tussen gitaren en synthesizers. Dat wordt op die voet doorgepakt met singles ‘It Doesn’t Matter Why’ (puntige gitaren en een dynamisch ritme stuwen het nummer op aangename wijze voort) en ‘Freakazoid’ (lekkere beat, ploppende bas en fijne breaks) is des te prettiger.

Met betrekking tot de A-zijde van Widow’s Weeds zijn we dan ook zeer content. Het klinkt gevarieerd, het heeft pop en rock, maar bovenal indie, dat een gevoel van onbezorgdheid brengt. Zo kan het ook: goed in het gehoor liggend, maar niet gemakkelijk. Eenvoudig, en toch rijk. De strijkers waarmee ‘Straw Man’ opent zijn niet pretentieus, maar zorgen voor een aangename wending. Het is alternatief met een lichte toets, dat na een relatief rustig begin wordt opgeschud met stevige gitaarriffs en jawel een verwijzing naar Smashing Pumpkins is zo gek niet.

Klonk de eerste helft van het album nog redelijk vrolijk, de tweede helft klinkt serieuzer. Titelnummer ‘Widow’s Weeds’ klinkt enigszins symfonisch en heeft wat weg van een ochtendhumeur zonder dat het je zwaarmoedig maakt. Al met al rockt de band meer naar het einde toe. Slotnummer ‘We Are Chameons’, dat ons enigszins doet denken aan opgevoerde Manic Street Preachers, sluit het album dan ook in grandeur af.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *