Tekst: Theo Stepper

Het is niet dat ze geen succes hadden met hun vorige band, Kill It Kid, maar Chris Turpin en Stephanie Jean hielden die band voor gezien en het echtpaar startte door met rootsrockband Ida Mae. Wederom spatten de vonken ervan af. Hoewel het allemaal net wat minder commercieel klinkt, hoeft dat dus geen reden te zijn om niet te knallen.

‘Chasing Lights’, dat is geproduceerd door Ethan Jones (Ryan Adams, Paul McCartney, Ray Lamontagne, Kaiser Chiefs, Rufus Wainwright e.v.a.), begint vol gas met het bluesy ‘Boom Boom Boom’ waarna vlot wordt doorgeschakeld op het hartverscheurende ‘My Girl Is A Heartbreak’. Op laatstgenoemde zijn behalve gitaren en gitaarsolo’s ook de teksten snerpend: My girl is lonely, she be, thin lipped and bones / My girl is blood money, lust honey, stubborn as a pony. Dat met titelsong ‘Chasing Lights’, een ballad, vervolgens wat vaart wordt geminderd is exemplarisch voor de rest van het album. Stevige nummers worden afgewisseld met rustige zonder dat de balans ertussen ook maar ergens wordt verstoord.
De rode draad op het album is de samenzang van Turpin en Jean, die zo op elkaar zijn ingespeeld dat hun stemmen soms nauwelijks van elkaar zijn te onderscheiden. Het resultaat is dat ze elkaar naadloos aanvullen. De combinatie van traditionele instrumenten, een drumcomputer en synthesizers maakt het album lekker eclectisch en moeilijk in een hokje te plaatsen. Blues overheerst, maar rock is de basis en dat alles heeft, zeker op de rustiger nummers, een fijn folksausje gekregen.
Liefhebbers van Daniel Norgren, Jack White en Fink kunnen het album blind aanschaffen. Ze zullen tot de ontdekking komen dat het al na een paar luisterbeurten aanvoelt als een klassieker. Overigens hoeft niemand zich zorgen te maken dat ‘Chasing Lights’ na een tijdjes ligt te verstoffen. Het enige risico is dat je de komende tijd weinig anders luistert.