Tekst: Hanna de Vries en Susanne van Hooft
Foto’s: Bente van der Zalm

Alsof er nog niet voldoende festivals zijn, besloot de organisatie van Loose Ends Festival om er tóch nog eentje aan het aanbod toe te voegen. Vanaf de bekendmaking van de eerste namen was duidelijk dat Loose Ends zichzelf de opdracht had meegegeven om vooral te onderscheiden. Dat doet het festival door zich volledig te richten op garage, punk, post-punk and wave. De rauwe NDSM werf in Amsterdam was een prachtig decor voor de uitstalling van alle veelbelovende bands uit deze muzikale hoek. Wij renden van Outdoor via Main Stage naar de Tent en weer terug, en zagen Fontaines D.C., Sports Team, Pip Blom, METZ, Iceage, PLOEGENDIENST, Sunflower Bean, Personal Trainer, Korfbal, Real Farmer, Indian Askin, Charlie and the Lesbians, Crows en Mozes and the Firstborn. 

Rustig opstarten, daarna barbecuen en dan losgaan bij Korfbal, Personal Trainer en PLOEGENDIENST

Korfbal
Korfbal

Loose Ends begint goed met de Nederlandse Korfbal. De band, bestaande uit leden van The Homesick, Price en Canshaker Pi maken heerlijke slacker-indie dat perfect bij het zonnige weer op de NDSM werf past. Een festival openen is altijd een beetje lastig. Mensen staan nog in de rij als Korfbal om twintig over twaalf moet beginnen en dus is de tent nog vrijwel leeg. De bandleden staan op het podium alsof ze ook zelf liever met een biertje in de zon willen genieten, maar ze moeten eerst nog zelf even spelen. Toch krijgt de band, naarmate de tent vol loopt, er steeds meer zin in en vooral de nieuwe single ‘Sleep’ doet het erg goed.

Personal Trainer - BvdZ
Personal Trainer

Als Korfbal zijn laatste noten gespeeld heeft begint even verderop Personal Trainer. Ondanks dat Canshaker Pi vandaag niet zelf op de planken hoeft te staan, is die band vandaag goed vertegenwoordigd. Willem Smit, een van de creatieve denkmeesters achter Canshaker Pi, was toe aan een nieuw project: eentje waarin hij zelf de touwtjes in handen heeft. Smit heeft al zijn vrienden uitgenodigd om mee te jammen en het kleine Outdoor podium staat bomvol. Het is vooral erg gezellig en, mede door de aankleding van het podium, voelt het een beetje alsof we straks met zijn allen met Smit en zijn Personal Trainer’s gaan bbq-en. Er heerst vooral gezelligheid, en iedereen die bij, of op, het podium staat heeft plezier.

ploegendienst - BvdZ
PLOEGENDIENST

Nederland is een punkband rijker met PLOEGENDIENST. En wat voor één. De band rondom Hiphopper Ray Fuego is er vooral op uit om overal tegenaan te trappen. Het optreden van Ploegendienst staat in het teken van de extreme hitte rond het middaguur. Ondanks de hitte is Fuego één bonk energie die het hele publiek mee krijgt. Warm is het wel, dus binnen mum van tijd heeft Fuego niets meer dan een onderbroek aan. Eigenlijk is Ploegendienst punk zoals punk dat moet wezen. Fuego staat liever niet op het podium maar het liefst tussen de kolkende menigte. Hij roept iedereen op om uit te kijken voor zonnesteek en haalt speciaal voor het publiek water van backstage, want je moet goed blijven drinken met dit weer (HdV).

Punkwoede bij Crows, Real Farmer en Charlie & the Lesbians
De Londense band Crows belichaamt zo’n beetje alle muziekstijlen die we verder op de dag bij Loose Ends tegen zullen komen. Ondanks het vroege tijdstip brengen de heren hun muziek alsof we in een donkere nachtclub zijn. Niks zon en warmte; het is vooral donkerte en boosheid die in de muziek doordreunt. Gebruikmakend van zijn hele lijf weet zanger James Cox dit goed over te brengen. Dat ze het eigenlijk niet zo kwaad bedoelen merken we wanneer vijfde bandlid Sebastian wordt voorgesteld: een grote plastic hond die verder het optreden van vooraan het podium mag meebeleven.

Real Farmer-BvdZ
Real Farmer

Oprechte punkwoede komen we ook heerlijk tegen bij Real Farmer op de Outdoor Stage. Al luisterend en kijkend naar Real Farmer bekruipt je toch het gevoel dat Groningen een moeilijke plek zijn om te leven. Zanger Jeroen Klootsema lijkt het hele optreden gepijnigd door te brengen en hij legt al zijn ellende neer bij de mensen in het publiek. ‘Stay Away’, zingt hij, terwijl hij zelf de mensen voor het podium opzoekt. Een mooie tegenstelling. Van deze Groningse Real Farmer is sinds deze week een EP te vinden op Spotify en die is zeker de moeite waard.
Voor het podium van deze Outdoor Stage is een kuil, waardoor er al bijna vanzelf een moshpit kan ontstaan. Dat gebeurt bij Real Farmer en in overtreffende trap bij Charlie & the Lesbians. Ondanks dat Sports Team op hetzelfde moment op het hoofdpodium speelt, zien we een krioelende mensenmassa voor het podium. Dit feestje verleidt Charlie zelfs om zijn shirt uit te doen, dat doet hij anders nooit zegt hij. Ja, ja (SvH).

Nederlandse helden Indian Askin, Pip Blom en Mozes and the Firstborn

Indian Askin
Indian Askin

Indian Askin is misschien wel de beste live band van Nederland. Het is in ieder geval wel een van de meest ondergewaardeerde live bands binnen Nederland want ook deze keer staat het veld voor het hoofdpodium niet volledig vol. Erg jammer en volkomen onterecht eigenlijk. De muziek van Indian Askin komt live namelijk beter uit de verf dan op de platen, en dat terwijl we ook niks slechts over het studio-album kunnen zeggen. Geleid door de, niet altijd even sympathieke, Chino Ayala zet de band een show neer zonder poespas in de heerlijke namiddag zon. Vaste afsluiter ‘The Answer’ is een muzikaal hoogtepunt dat alle positieve kwaliteiten van de band benadrukt. Voordat de band de afsluiter inzet, vraagt Ayala of het publiek er niet net zo zat van is als hijzelf. Ayala doet zichzelf een beetje voorkomen als de Kanye West van de Indiemuziek, maar dat moeten we niet al te serieus nemen. Dat doet de band namelijk zelf ook niet.

Pip Blom
Pip Blom

Nederlands indie-darling Pip Blom doet het goed. Ze doet nog even Loose Ends aan voordat ze vertrekt naar de UK om Glastonbury plat te spelen. Natuurlijk is het een volle bak in de veel te warme tent. Iedereen wil Pip Blom in deze kleinere setting zien nu het nog kan. In 35 minuten pompt Blom met haar band er een prachtige setlist uit. Veel nieuwe nummers, maar ook de nummers die ze in haar zolderkamer heeft geprobeerd komen voorbij. De band verkiest ‘lekker rocken met elkaar’ boven ‘strak spelen’, maar we mogen eigenlijk niet zeuren. Blom schrijft geweldige muziek die een hele festivaltent mee kan krijgen. 
Rond twee uur ‘s middags is bij de meeste mensen de zaterdagavond kater weggetrokken en wordt het tijd voor de eerste biertjes. En waar kan dat beter dan tijdens de zonnige set van Mozes and the Firstborn? De Eindhovenaren spelen een heerlijke relaxte set en lijken zelf ook te begrijpen dat het toch echt te warm is voor poespas en gek gedans. Hoewel, zanger Melle Dielesen probeert nog even over de monitoren te klimmen. Maar de band gaat al bijna tien jaar mee, en het gaat allemaal niet meer zo soepel als bijvoorbeeld bij jongbloed Ray Fuego. Al met al een geslaagd optreden (HdV).

Noord-Amerikaanse krachten aan het werk bij FEELS, Sunflower Bean en METZ

FEELS
FEELS

De meiden van garage-rockband FEELS zien eruit alsof ze zo uit een Scott Pilgrim stripboek zijn gestapt. Met hun felle haren en overalls zou je bijna denken dat je naar drie superhelden aan het kijken bent. De muziek van FEELS zou ook prima thuis passen in het Scott Pilgrim universum. De heerlijke garagerock van de meiden heeft een heuse riot grrrl vibe. Het geluid staat niet helemaal goed afgesteld en dat is jammer. De band speelt fantastisch goed, maar we moeten ons toch erg concentreren om elk instrument goed te kunnen horen. Dit past niet bij het losse gevoel van de dag.

Sunflower Bean
Sunflower Bean

Zo rond etenstijd mag Sunflower Bean proberen de al wat half verzadigde bezoekers weer nieuw leven in te blazen. Hoewel Sunflower Bean op het album soms een poppy randje heeft, horen we vandaag ouderwetse Amerikaanse rock. Hierin onderscheidt de band zich van de andere bands vandaag. Het is hard werken voor frontvrouw Julia Cumming, want voor het eerst is het veld niet helemaal vol. Vandaag zien we weer dat onverwachte momenten een mooie draai aan een optreden kunnen geven. Als het geluid van de bas van Cumming weg is, zingt zij een intieme versie van ‘Easier Said‘. Heel gedurfd vraagt ze of mensen mee willen zingen en hoewel het niet heel bekend is, zijn er genoeg liefhebbers van de band die inderdaad zingen. Gelukkig wordt hiermee een pijnlijk moment bespaard.  

METZ
METZ

METZ is één van de grotere bands van vandaag en er zijn aardig wat mensen die in een shirt van deze band lopen. METZ start als Iceage in de tent net een imposante show heeft weggegeven. De hele dag lopen mensen voornamelijk direct van de tent naar de Main Stage, dus het is maar goed dat het gas er meteen vol op gaat. Deze band vraagt niet zozeer om meezingen, als wel om mee springen. Gelukkig is het op veld redelijk koel, vergeleken met de bloedhete tent, dus flink tekeer gaan kan. De heren van METZ doen gewoon wat we van hen verwachten: rondstuiteren en met z’n drieën rammen op wat je in je handen hebt, een gitaar of drums bijvoorbeeld (HdV/SvH).

IJskoud en bloedheet bij Iceage, Fontaines DC en Sports Team

Iceage
Iceage

Iceage is een beetje een vreemde eend in de bijt. Muzikaal is het verfrissend en inventief, terwijl de band tegelijk leunt op vertrouwde wetten van de punk. ‘Iceage’ klinkt ijskoud en dat zou zomaar een verwijzing kunnen zijn naar het noorden, waar de band vandaan komt. Afgezien daarvan wordt de Deense oorsprong alleen verraden doordat het volksliedje ‘Santa Lucia’ even wordt ingezet. De band mag niet klagen over internationale aandacht, gezien de vele optredens door Europa (24 augustus Effenaar Eindhoven!). Zodra de eerste tonen zijn aangeslagen, is duidelijk waar deze interesse vandaan komt. Het blok energie dendert meteen de zaal in en bier en mensen vliegen in het rond. De band staat als een huis, er is het hele optreden geen speld tussen te krijgen.

Sports Team

Sommige bands hebben een zanger, andere band hebben een Frontman. Alex Rice van Sports Team is zo’n echte frontman. Voordat Sports Team begint, staat het al aardig vol bij de Main Stage. De catchy gitaarpop van Sports Team valt goed in de smaak bij het publiek. Vooral publieksfavorieten M5 en Kutcher doen het goed en krijgen het publiek aan het springen. Rice is, zoals gezegd, een overenthousiaste fanatiekeling die vanaf het moment dat hij op het podium stapt volledig uit zijn dak gaat. Maar dan ook echt helemaal uit zijn dak. Zoals Rice zelf zingt: “I am working up a sweat”.

Fontaines DC
Fontaines D.C.

Ook Fontaines D.C. mag op fanatiekelingen rekenen. Verwachtingsvol staat de massa te wachten in de volgepakte tent. De band opent met ‘Chequeless Reckless’ en dat geeft meteen weer hoe maatschappijkritisch de band uit Dublin is. Opgroeien in Dublin leidt kennelijk, net als opgroeien in Groningen, tot veel boosheid. Regelmatig wordt de microfoonstandaard de grond in geboord. In tegenstelling tot veel andere postpunk zangers lijkt zanger Grian Chatten eerder wat onbehouwen en verlegen dan arrogant. Aandoenlijk is hoe hij naar het publiek zwaait op een gegeven moment: als een jongen van vier jaar naar zijn oma. Maar de act is overtuigend en oprecht en Fontaines D.C. heeft al aardig wat overtuigende nummers, zoals ‘Sha Sha Sha’, dat je niet meer loslaat (HdV/SvH).