Tekst: Paul

Er zijn al veel succesvolle pop-punkbands binnen een breed spectrum aan substijlen. De band Woes uit Edinburgh is sinds 2016 bezig daarbinnen een eigen plaats te veroveren en dat lukt deze Schotse snuiten aardig, want na het verschijnen van hun debuut EP werden ze al uitgenodigd om voorprogramma te zijn bij Neck Deep. Het zal gescheeld hebben dat ze voor die EP de hulp hadden ingeroepen van producer Seb Barlow die ook al had samengewerkt met Neck Deep.

 

Hoewel de vier bandleden goed weten wat ze willen en een echte doe-het-zelfmentaliteit hebben, zijn ze voor hun debuutalbum ‘Awful Truth’, dat 28 juni is verschenen bij UNFD, opnieuw in zee gegaan met Barlow. Wat direct opvalt, is dat het bandgeluid spannender is geworden en gehoord kan worden als crossover tussen pop-punk aan de ene kant en R&B aan de andere kant, minder All Time Low en meer Red Hot Chili Peppers, of de referenties die ze zelf aangeven: Blink-182 respectievelijk Drake. Vrijwel alle nummers zijn dynamisch opgebouwd met ruige en rustige passages. De zanglijnen kenmerken zich door langgerekte lettergrepen zoals gebruikelijk in het hiphop-genre en krijgen veel aandacht. Niet alleen zijn er twee zangers in de band – DJ (David Jess) en bassist Sean Duddy – maar er wordt ook kwistig gebruikgemaakt van autotune, vocale effecten en overdubs en dat levert een vol geluid op. Het openingsnummer ‘Boy’ vormt een leuke en compacte teaser voor de rest van het album, waarbij eigenlijk alleen ‘Fancy’ tegenvalt wegens te stereotiep. Veel beter kun je luisteren naar de dubbelslag ‘Awful Truth’ (het titelnummer) en ‘Suburbs’. Het eerste nummer gaat over het moment dat je een punt zet achter een relatie, het tweede over dat je terugblikt op een verbroken contact. Sinds de opname van ‘Suburbs’ is gitarist Luke Bovill overigens ook als officieel bandlid bij de band gekomen. Of kijk op YouTube naar ‘Money Shoe’ dat ook een goede indruk geeft van waar de band voor staat. Op dit moment staan er nog geen Nederlandse optredens van de band gepland, maar die gaan er vast komen, want dat we van deze band nog veel kunnen verwachten is een waarheid als een koe.