Tekst: Dennis de Waard
Foto’s: Bente van der Zalm

De band uit Schouwen-Duiveland, AAD gooit halverwege september de instrumenten in een bandbus om vervolgens de plas over te steken naar Engeland voor vijf shows. Na een zinderende festivalzomer met optredens op o.a. Concert at Sea, Gentse Feesten en Vestrock maakt de band zich langzaam op voor de tour. We belden met zanger/gitarist Adriaan van den Berg om hem te vragen naar de droom die voor hem uitkomt.

Hoi Adriaan! Hebben jullie een beetje een goede festivalzomer gehad?
Ja! We hebben een enorm goede festivalzomer gehad! We hebben op erg toffe festivals gespeeld en dat ging eigenlijk erg goed. Vestrock was een erg goede show, niet veel later werden we gebeld of we ook niet op Concert at Sea konden spelen! 

Zeg, hoe komt het nu eigenlijk dat AAD in Engeland staat?
Dat is eigenlijk al heel lang een droom van mij! Ik bezoek wel eens een vriend van me in Engeland en op den duur dacht ik: ‘Ik ga gewoon een zaaltje bellen’. Na wat overleggen had ik een optredentje kunnen boeken en toen ben ik vervolgens nog wat podia gaan bellen. Uiteindelijk hebben we vijf shows kunnen boeken in Engeland! We spelen in Leeds, Londen, en in Liverpool waar The Beatles zijn begonnen, heilige grond dus! 

Het is dus je droom om een keer in Engeland te spelen, ben je er niet zenuwachtig voor?
Nog niet, haha! Nee, ik denk, althans ik hoop dat we in Engeland in de smaak zullen vallen. Onze muziek is best wel beïnvloed door de Britse rock zoals Oasis en Radiohead en hopelijk zullen de mensen daar dat er wel een beetje in horen en waarderen. Voorlopig zijn we nu dan ook nog een hoop aan het oefenen. We willen echt aankomen in Engeland als een goedlopende machine. 

Heb je het idee dat je die goedlopende machine al bent?
Voor een groot deel wel ja. Kijk er moeten nog wel wat puntjes op de i worden gezet en we zijn ook nog een beetje aan het schuiven met de setlist. Op de festivals kwamen we erachter dat sommige van onze nummers redelijk aan de lange kant zijn, soms vijf, zes minuten. Die gaan we wellicht een beetje inkorten zodat we de aandacht van het publiek vast kunnen blijven houden.

En hebben jullie ook al plannen voor nieuwe muziek?
Ja, we zijn al wat nieuwe nummers aan het maken. Eerst was ik echt degene die met de muziek en teksten aankwam. Nu is AAD echt meer een band geworden waarbij iedereen zijn inbreng heeft. Eind november brengen we een nieuwe single uit en daarna gaan we gewoon door met schrijven. 

AAD speelt de volgende data in Engeland:
15-09 – Fiddler’s Elbow, Camden, London
16-09 – Cavern Pub, Liverpool
17-09 – Fenton Boogie, Leeds
19-09 – Nambucca, London
20-09 – The Haringay Arms, London