Tekst: Ronald Renirie
Foto’s: Michel Mees

Maar liefst acht jaar na hun laatste bezoek staan lo-fi pioniers Lou Barlow en Jason Loewenstein eindelijk weer eens op een Nederlands podium. Vandaar ook dat het Rotterdamse Rotown vanavond tot de nok toe gevuld is met, voornamelijk mannelijke, veertigplussers. Gelukkig wordt het lange wachten beloond, want Sebadoh is bij vlagen niet anders dan indrukwekkend te noemen.

Wat direct opvalt is de strakheid van het trio. Waar in het verleden optredens van Sebadoh nogal eens verzandden in een weinig inspirerende rammelbak, lijkt de band dit keer hun Europese tour zowaar serieus te nemen. Met name drummer Bob D’Amico, die sinds 2011 oerdrummer Eric Gaffney vervangt, is retestrak en houdt de ongeleide projectielen Marlow en Loewenstein moeiteloos bij de les.

De setlist bestaat de eerste drie kwartier voornamelijk uit songs van het wisselend ontvangen nieuwe album Act Surprised, maar live krijgen die nummers toch niet dat beetje extra vuur mee. 
Loewenstein en Barlow wisselen als altijd regelmatig van instrument en vocalen, waardoor toch weer het nodige oponthoud tussen de nummers in ontstaat. Maar tegen de tijd dat ‘Got It’ van klassieker Bakesale uit 1994 wordt ingezet, maalt niemand daar meer om en gaat het dak van Rotown er ouderwets af. Met name dank zij de songs van Bakesale en Harmacy (Ocean) dus. In de toegift dienen Barlow en co in de hoogste versnelling het definitieve genadeschot toe met lekker giftige versies van publieksfavorieten ‘License To Confuse’, ‘Rebound’, het bloedstollend mooie ‘Skull’ en oudje ‘Brand New Love’ van de in 1987 nog onder de naam Sentridoh uitgebrachte cassette Weed Forestin. Missie geslaagd. Nu maar hopen dat het niet weer acht jaar duurt voor Sebadoh ons land aandoet.