Gastcolumn door Queen’s Pleasure

Coverfoto: Bente van der Zalm; overige foto’s: Queen’s Pleasure

Garagerockband Queen’s Pleasure doet dit jaar mee aan het rondtrekkende muziekfestival Popronde. De band is maar liefst meer dan vijftien keer geboekt, en trok daarom van Nijmegen via Utrecht, Alkmaar en vele andere plekken in het land, naar Enschede. Dat optreden was het laatste reguliere Popronde-optreden van Queen’s Pleasure. Er rest alleen nog het eindfeest in Amsterdam. CHAOS Music Magazine was benieuwd hoe de bandleden het Popronde festijn ervaren en vroegen of de band zijn ervaringen van een Poprondedag (in Enschede) wilde delen. 

Queen’s Pleasure is: Jurre Otto, Teun Putker, Jelmer van Os en Sal Rubinstein

Na een nachtelijke aankomst bij het huis van Teuns ouders in Zutphen worden we (de jongens van Queen’s Pleasure) uitgerust wakker. De dag ervoor speelden we in Breda waar het weer eens wat te laat was geworden. Moeder Emma heeft voor ontbijt gezorgd, wat dankbaar wordt verslonden. Na het douchen, rond 15:30, zijn Jelmer en Sal een documentaire over DeWolff aan het kijken. Jurre en Teun hebben ondertussen nog even tijd om hun akoestische sessie van vanavond voor te bereiden. Midden in hun cover van ‘This Charming Man’ worden ze gebeld door Tommy van het tijdschrift Musicmaker. Ze geven relaxed een interview over hun optreden op Noorderslag dat zal plaatsvinden in januari 2020. Rond 17:00 is het tijd om de bus in te stappen. Nina, de tourmanager, moet namelijk worden opgehaald van station Deventer.

Nina is opgehaald. Queen’s Pleasure is onderweg met keiharde Britse hiphop op de speakers. Dingen gaan z’n gangetje: De gesprekken gaan over niks in het bijzonder, Jurre rijdt licht panisch door smalle stadsweggetjes en de stoelen zitten allemaal kut. Rond 18:00 arriveert de Pieter Smit bus in Enschede. We laden uit bij Metropool. Daarna nemen we een kijkje in de Torenkamer van de kerk waar onze eerste show zal plaatsvinden en we belanden voor het avondeten in de snackbar.

Om 20:00 is het showtime. De akoestische show is, ondanks dat het onze eerste ooit was, een groot succes. Het blijkt dat de nummers zonder gehoorbeschadiging ook goed klinken. Het publiek was kalm en dat beviel voor een keertje ook wel.

Daarna gaan we door naar de Metropool waar de ‘echte’ show zal plaatsvinden. We doen ons gebruikelijke soundcheckrondje; de gitaarversterker moet zachter, Jurre kan zichzelf niet horen en Sal wil alles harder op zijn monitor.

Als de soundcheck is afgelopen hebben we nog even tijd voor een sigaret en dan is het tijd om ons om te kleden. We hijsen ons (met uitzondering van Jelmer) in onze pakken en geven elkaar een knuffel. De show gaat goed. Enthousiast publiek, goed geluid en het is Teun gelukt om van het podium te springen zonder zichzelf te verwonden.

Na het optreden is het uiteraard tijd om backstage even te ‘chillen’ met de gasten van Bongloard, Marijn van Three Little Clouds en een ontiegelijk lawaaiige koelkast. Er gaan wat pilsjes doorheen en er wordt een potje biljart gespeeld.

Rond 0:30 is het tijd om de bus in te laden en te vertrekken richting Noord-Holland. We zijn geswitcht van Britse naar oldschool westcoast hiphop. Uiteraard wordt er gestopt om een gigantische bestelling te doen bij de McDrive. Jurre en Teun vallen achterin in slaap, terwijl voorin Nina, Jelmer en Sal zitten te geinen. Voornamelijk over boeiende en niet zulke boeiende filmpjes die ze hebben gezien op het internet.

We laden met z’n allen de bus uit bij de opslag (die tevens functioneert als Jurres huis) in Zuidoost Beemster. We brengen vervolgens Nina naar haar ouders’ huis in Heemstede en nemen daar nog even de tijd voor een laatste rokerige versnapering. Dan is het tijd om nog even af te sterven op de Pieter Smit parkeerplaats.

Onze favoriete songs voor in de bus:
Another 45 Miles – Golden Earring
Don’t Mug Yourself – The Streets
Wear Your Love Like Heaven – Donovan
Smalfilm – Spinvis
Panic – The Smiths (waarbij we ‘hang the DJ’ veranderen in ‘Sal de DJ’)
Shine A Little Light – The Black Keys
Better With A Beer – Trailer Choir
Maria – JOHAN
Deal Wiv It – Mura Masa, slowthai
Wouldn’t Mama Be Proud – Elliott Smith
Paxton Quigley’s Had The Course – Chad & Jeremy

 

Het is -5 graden en we willen allemaal heel graag naar huis. Als de bus is ingeruild voor de Toyota Starlet van Jurres oma en opa gaan we richting Amsterdam. Teun wordt om 5:00 afgezet in Bos en Lommer, Jelmer en Sal net iets later op ‘Het Eiland’ en Jurre kan daarna eindelijk moe en relatief voldaan naar zijn bed rijden.

Het was voor ons het laatste reguliere Popronde optreden en dat voelt zowel zuur als zoet. Beetje zoals de saus die je bestelt bij je Chicken McNuggets. We zijn zowel licht beteuterd dat het avontuur is afgelopen als opgelucht dat we niet meer ieder weekend maximaal 15 uur slaap te pakken krijgen. Tot bij het Eindfeest in de Melkweg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *