Tekst: Susanne van Hooft
Foto’s: Bente van der Zalm en Ivana van der Zant

Vorige week vrijdag bracht alternatieve rockband Circa Waves Happy, het eerste deel van het album Sad Happy, op de streamingkanalen uit. In maart verschijnt deel twee Sad – en daarmee ook het volledige album. Nog niet eens een jaar geleden werd What’s It Like Over There? de wereld in geslingerd. Zo snel albums creëren is op zich al een prestatie, maar tussen deze albums door heeft de band ook nog eens vele shows en festivals gespeeld. Het moeten wel hele drukke en ambitieuze mensen zijn, die jongens van Circa Waves. We spraken aan de vooravond van de Europese tour met bassist Sam Rourke om dit te verifiëren.

Oké, meteen met de deur in huis vallen dan maar: zijn de bandleden werkelijk zo ambitieus?
Nou ja, relativeert Sam, mensen willen tegenwoordig gewoon veel nieuwe muziek horen. Een paar nummers hadden we al klaar toen het vorige album uitkwam. Maar we hebben het meeste opgenomen tussen festivals door. Tussendoor zijn we steeds een paar dagen de studio ingedoken en we zijn gewoon graag bezig.

Wat is de gedachte achter het in twee delen opsplitsen van het album?
Het is niet meer zoals toen wij kinderen waren, dat we een album kochten en track voor track luisterden. Nu streamt iedereen muziek op bijvoorbeeld Spotify. Mensen luisteren op een andere manier naar muziek, dus we zochten naar een nieuwe manier. Het concept van een album is tegenwoordig steeds minder relevant voor mensen. We wilden nu al nummers uitbrengen. Het idee van het album was dat er twee kanten zijn, een ‘happy’ en een ‘sad’- kant. Toen we het erover hadden om een album uit te brengen kwam al snel het idee om de kanten op verschillende momenten uit te brengen. 

Ook op het ‘Happy’ deel van het album staan melancholische nummers. Hoe hebben jullie bedacht welke nummers op welk deel van het album zouden komen?
Happiness en sadness zijn concepten die erg aan elkaar gelinkt zijn. Je moet door verdrietige tijden gaan om later weer geluk te voelen. Het zijn twee kanten van dezelfde medaille. Het is altijd interessant om een nummer vrolijk te laten klinken terwijl de tekst behoorlijk triest zijn. We hebben bij wijze van spreken gewoon een munt opgegooid om te bepalen wat waar komt.

Circa Waves wil zich steeds muzikaal opnieuw uitvinden. Ook dit nieuwe album klinkt fris en vernieuwend, hoewel sommige nummers ook best op het vorige album hadden kunnen staan. Hoe zorgen jullie ervoor dat de band steeds verder ontwikkelt?
We willen ervoor zorgen dat elk album zijn eigen unieke sfeer heeft. Ik weet niet waar het na dit album toe leidt, maar hopelijk zal het wel weer een stap verder vooruit zijn. We zullen nooit bewust herhalen wat we al een keer hebben gedaan. Want als je iets al een keer hebt gedaan…tja. Ik wil niet dat een nieuw album klinkt zoals ons eerste album. Je wilt iets nieuws creëren. Er zijn erg veel bands waarvan ik vind dat die zichzelf teveel herhalen.’

Circa Waves is een hechte vriendengroep. Sinds de bandleden elkaar in 2013 op een festival in Liverpool ontmoetten heeft de band steeds dezelfde bezetting.
We zijn allemaal wel verschillend en we houden van verschillende dingen, maar in de loop van de tijd zijn we steeds dichter naar elkaar toegegroeid. Ook in onze muzikale smaak.  Ja, Colin (Jones- drummer) houdt van country, maar daar is hij de enige in.

Ah country, bijzonder… Zullen we ooit iets van deze smaak terugzien in de muziek van Circa Waves?
We ontwikkelen ons met elk album, maar ik geloof niet dat we ooit country invloeden in onze muziek zullen stoppen, lacht Sam. Zelf luister ik veel naar oude funk en soul platen. Daar houd ik erg van. Hoeveel daarvan in onze muziek doorsijpelt weet ik niet, maar het zal mogelijk  wel een beetje beïnvloeden hoe ik bas speel.

Volgende week begint de tour met Two Door Cinema Club. Waar kijk je het meest naar uit?
We spelen altijd voetbal tijdens tours. En dat wordt een soort bij-spel van de band. Daar kijk ik erg naar uit. Daarnaast is het fijn om de band te zien spelen. Als je een band ziet spelen die het goed voor elkaar heeft, dan inspireert dat ook weer voor je eigen show. Dat is cool.

Foto: PIAS

Zondag staat Circa Waves als support van Two Door Cinema Club in Tivoli, afgelopen dinsdag speelde de band in Paradiso. Hier vind je de foto’s van deze avond.