Tekst en foto’s: Susanne van Hooft

Ja, we moeten er allemaal aan wennen, niet in de laatste plaats de zalen zelf. Voor Roodkapje, Rotterdam is het optreden van noise/rockband HOWRAH het eerste sinds maanden, dus logisch dat er wat opstartdingetjes zijn (hoe ging dat ook alweer?). Om toch de nodige mensen te kunnen trakteren op een optreden, doet HOWRAH twee optredens vanavond. Het eerste start al rond vijf uur. Dus ja, daar zit je dan aan een tafeltje met een koeltasje gevuld met je drankjes omdat je niet tussendoor wat mag halen. Klaar voor een concert in 2020.

Na het onvolprezen debuut Self_Serving Strategies uit 2018 brengt HOWRAH begin volgend jaar een nieuw album uit. Eigenlijk zou het dit jaar uitkomen, maar ja, we kennen het verhaal van het virus dat roet in veel plannen gooit inmiddels wel. Vanavond is het ook voor de band het eerste optreden in maanden. Dus gespannen zullen de bandleden wel zijn. HOWRAH weet een broeierige sfeer neer te zetten, die eigenlijk prima past met hoe we er bij zitten. Beetje in het donker, kaarsjes op tafel, rustig luisterend naar nummers die zeer zorgvuldig worden opgebouwd en die je zo goed op je in kunt laten werken. Lange nummers waarin de bandleden de tijd nemen om ze laten te ontspinnen, zoals we ook van Sonic Youth kennen. Gaandeweg de set wordt de muziek wat steviger en lijken de muzikanten zich iets meer te laten gaan. Dan lijkt het bijna te vonken en dan lijkt de ambiance een beetje tegen te werken. Want dit zijn de momenten waarop de mensen in de zaal nu wel bewegen, maar waarschijnlijk liever meer echt willen dansen.

We kunnen allerlei goede redenen bedenken, maar feit is dat de vlam er op dit moment niet echt in wil gaan. De muziek en het spel leent zich hier zeker voor want het is dansbaar en intrigerend. Het is dan ook zeker een geslaagd optreden, HOWRAH speelt solide en goed, de bandleden vullen elkaar aan en weten elkaar te vinden. Maar het zou net wat meer eager mogen zijn.
Weet je wat, ga zelf eens naar een optreden deze band en vertel vervolgens dat wat wij vanavond zagen niet representatief voor HOWRAH is, dat het aan het vroege tijdstip lag, aan het feit dat het vanavond het eerste optreden van de band in maanden was, aan de onwennigheid van de setting of aan de dubbele sessie. We geloven je dan onmiddellijk.