Tekst: Dennis de Waard

Even kennismaken met The Trusted: uit Essex komen deze vier lads aanstormen met hun tweede ep. The Trusted zou dit jaar een mooi jaar moeten hebben, de tweede ep ‘Love and Suicide’ werd uitgebracht, tourtje erachteraan en hopelijk een doorbraak meepakken als ze dan toch bezig zijn. We weten intussen wel wat er tussen is gekomen, maar dat weerhield ons er niet van om ze even te bellen om te vragen hoe het met ze gaat.

Hoe is jullie band eigenlijk ontstaan?
‘We hebben elkaar ontmoet in onze local venue. We speelden allemaal in andere bandjes en we kwamen elkaar regelmatig tegen in dezelfde zaal. Van het een kwam het ander en we hadden al snel een gevoel dat we maar eens samen moesten gaan jammen. Nou, dat deden we dus en ineens was er die band.’

Wat was het dan dat jullie in elkaar zagen om de band te beginnen of voort te zetten?
Ik heb werkelijk geen idee. Dat is niet echt te beschrijven. Het was gewoon het gevoel. Alles in de ruimte voelde goed. We konden het goed met elkaar vinden, het spelen ging lekker en we hielden ook een beetje van dezelfde muziek, dat helpt natuurlijk ook wel als je een band wil beginnen.’

Ik zou durven zeggen dat jullie goed hebben geluisterd naar de Britpop van de vorige eeuw, als een vroege U2 en Blur en Oasis.
‘Grappig dat je dat zegt, dat klopt ook. Ik luister er zelf heel veel naar en dat zijn dan ook de platen die we luisteren in de studio.’

Hoe gaat het met jullie in de lockdown?
‘Het gaat hier goed met ons. We zijn in tijden niet zo productief geweest. De afgelopen weken zijn we vooral bezig geweest met nieuwe nummers schrijven, oefenen van ons huidige repertoire en nummers opnieuw herschrijven.’

Hoezo nummers herschrijven?
‘Omdat we veel te perfectionistisch zijn, hahaha! We zijn nooit tevreden, nooit klaar met onze muziek.’

Nooit klaar? Leg eens uit.
‘We zijn met vier man, we hebben altijd nieuwe ideeën liggen om een nummer een nieuwe invulling te geven. Zo kan een nummer van ons op plaat weer heel anders klinken dan live. Dat is toch mooi? Dat je nooit weet hoe ver je je eigen muziek kan pushen?’

Hoe schrijven jullie die nummers nu? Zijn jullie nog steeds zo perfectionistisch?
‘Oh, jazeker! Maar we worden al wel wat beter hoor. We hebben al zoveel geschreven dat we steeds zelfverzekerder worden en ons beter voelen bij wat we schrijven.’

Jullie zouden na het uitbrengen van jullie tweede ep gaan touren, hoe is het voor jullie om niet meer te mogen spelen?
‘Het is vrij zuur. We hadden met de release van onze tweede ep een tour gepland door heel de uk, we hadden wat airplay op de BBC en we begonnen te merken dat mensen onze muziek oppikten.’

Heb je dan nu wel enig besef dat mensen je muziek oppikken? Je zit nu in een paar vierkante meter opgesloten en nu is er niemand die na de show komt zeggen ‘Hee toffe muziek man’.
‘Gelukkig is er nog social media. Op onze Facebook, Twitter en Instagram krijgen we berichten binnen van mensen die net als ons opgesloten zitten maar wel steeds meer muziek ontdekken, waaronder dus onze muziek. Dat geeft ons wel de voldoening en motivatie om verder te gaan met onze muziek. Ook al merken we fysiek niet dat onze muziek gewaardeerd wordt.’

Hebben jullie nu wel een bepaald doel voor ogen voor de komende onzekere maanden?
‘Ja, we zijn eigenlijk al weer bezig met een nieuwe plaat. Net voordat je belde had ik eigenlijk alweer een nieuw nummer geschreven en dat zou dan op een ons debuutalbum moeten komen. Plus we zijn op dit moment bezig met tourplannen voor in het voorjaar van 2021. Het is hopen dat dan de lokale venues er nog zijn maar we hebben er hoop op en we vertrouwen dat we met de lokale scene van Essex dit voor mekaar kunnen krijgen. Maar voorlopig sluiten we ons nog even op in onze oefenruimte! Plus we willen eigenlijk gewoon muziek uitbrengen. We zijn niet per se een liveband maar meer een studioband.’

De nieuwe ep ‘Love and Suicide’ van The Trusted is intussen uitgebracht.