Gastblog door Tricky Dicky

Indien mijn geheugen mij niet in de steek laat, was het in december 2014 dat ik voor het eerst van de Snob 2000 hoorde. In eerste instantie dacht ik nog aan een spelfout, maar op de website van de initiatiefnemer Ondergewaardeerde Liedjes.nl bleek het toch echt te bestaan. Een alternatieve jaarlijst vol met onbekende en ondergewaardeerde muziekparels aangevuld met bekende(re) namen. Maar ook obscure undergroundtracks die een vage herinnering opriepen. Een verademing in vergelijking met die andere jaarlijst waar dezelfde liedjes gedraaid worden die het hele jaar al op de radio voorbijkomen. In de tussentijd was ik spontaan blogbijdragen over muziek gaan insturen, want zelfs in de Snob 2000 ontbraken veel tracks die in mijn oren een plaatsje moesten verwerven: Frank Zappa, Bettye LaVette, Blues Pills, Grand Funk, Five Finger Death Punch, Silverchair en van eigen bodem onder andere The Pilgrims, No Man’s Valley en The Urn. Het ging van kwaad tot erger, want inmiddels presenteer ik ook het wekelijkse Snobuurtje op Pinguin Radio. Het leverde mij een verslaving aan niet-hitgevoeldige muziek op, oud en nieuw ongeacht het genre, en een weemoedig hoofdschuddden van mijn partner. 

De Snob 2000 is in 2012 als geintje gestart, want volgens de eigenwijze bloggers ontbraken er te veel goede liedjes in de Top 2000. Zij wisten het wel beter en met enige zelfspot werd voor de naam Snob gekozen. Sindsdien is de Snob 2000 een opstapje gebleken voor ongeveer 300 liedjes die anno 2020 een vaste plek in die andere lijst hebben verworven, zoals Jungeland (Springsteen), No One Knows (Queens Of The Stone Age), Black (Pearl Jam), Master Of Puppets (Metallica), Cold Little Heart (Michael Kiwanuka) en Bigmouth Strikes Again (The Smiths). Maar kleine kinderen worden groot en sinds 2016 wordt de Snob 2000 in december integraal op Pinguin radio uitgezonden. Vanaf 18 december tot en met 31 december worden album- en singletracks van zeven uur ’s ochtends tot zeven uur ’s avonds helemaal gedraaid en gepresenteerd door ervaren DJ’s. Een gevarieerde lijst, want bijvoorbeeld een singer-songwriter kan door metal gevolgd worden of R&B door de Kecks. No bullshit, great music. Alleen overdag dus, want goede muziek moet niet in de nacht verstopt worden. Op Oudjaarsavond gaan ze door tot middernacht met de Snijderman, Arjan Snijders, aan de knoppen. Van alle uren worden podcasts gemaakt.
Maar….. alternatief muziekminnend Nederland bepaalt wat er gedraaid gaat worden!

De stembus voor de Snob 2000 is geopend vanaf zaterdag 21 november tot en met dinsdag 1 december via www.snob2000.nl  (of gebruik de stemknop hieronder) én natuurlijk via  www.pinguinradio.com

Er kan op 20 liedjes uit de keuzelijst gestemd worden plus 5 vrije keuzes. De keuzelijst bestaat uit ca. 7.200 eigenwijze tracks en met veel jonge en opkomende bands. En om het gemakkelijk te maken zijn ze ook per genre (25!) ingedeeld, zoals Soul, Indie, Grunge, Hiphop, Symfonische Rock, Dance en Blues. Maar ook per decennium, muziek uit de Lage Landen (Nederland en België) én Girlpower (zangeressen).

Dus doe wat ik al sinds 2015 doe: kies jouw favoriete liedjes in de Snob 2000. Laat horen die stem en maak die lijst nog beter en mooier en gevarieerder.
En niet vergeten, luister vanaf 18 december voor een muzikale ontdekkingsreis. Lekker eigenwijs even wat anders tijdens de feestdagen.

P.S. Ik blog en ben DJ (Pinguin radio en 192 Norderney radio) onder mijn alias Trick Dicky