Tekst: René Rosierse
Foto’s: Wim Heirbaut, Sigrid Baart, Agnes van Rijswijk, René Rosierse

Het is dag twee van Vestrock en ook nu weer zal de hele dag een lekker zonnetje schijnen en een heerlijk ontspannen sfeer over het festival waren. Complimenten voor de organisatie die aan de ene kant de programmering van de grote festivals hebben kunnen opzetten en tegelijkertijd een intieme relaxte sfeer op het terrein kunnen waarborgen. We zien vandaag Within Temptation, The Howl & the Hum, Nada Surf, Starsailor, Rites, Socks;Sportsocks, Kuzko, Snelle, Rhea en Ist Ist.

Als om één uur het festival begint, is het nog rustig op het veld voor het hoofdpodium. Dit maakt niets uit voor de opener Rites. Deze hardcore punkband is gewend aan het spelen in kelders van kleine kroegjes en vindt dan ook dat er voor hun doen best veel publiek is. Goed is het dan ook om te zien dat het aanwezige publiek ook enthousiast reageert op het stevige werk van Rites. De kop is eraf, dat belooft nog wat voor de rest van de dag.

Rites / WH

In de tent mag de Rotterdamse band Socks;Sportsocks als onderdeel van de nieuwe lichting hun set spelen. Het wordt een korte maar lekkere set van indiepopsongs. Zelf omschrijven ze de muziek als indie-ambient-punk, wij halen die laatste twee onderdelen echter niet zo uit de nummers die ze vandaag brengen, maar lekker is het in ieder geval wel.

Socks;Sportsocks / RR

Een paar jaar geleden werd besloten om ook van het water rondom het festivalterrein gebruik te maken. Van tijd tot tijd vaart een bootje met een capaciteit van slechts twintig man rond om als podium te dienen voor korte akoestische sets van een aantal van de optredende artiesten. Zo is het ook gelukt om Nada Surf te strikken voor zo’n sessie. Rond half drie stapt het publiek dat hiervoor een kaartje heeft kunnen bemachtigen aan boord en brengt de schipper ons naar een rustige plek om te genieten van een drietal akoestische Nada Surf nummers. Na een heerlijk tochtje op het water, een kort interview en als afsluiter de single ‘So much love’ worden we weer afgezet op het festivalterrein.

Nada surf / AvR

Daar wordt het alweer gezellig druk, in de tent staat Kuzko. Deze nieuwe Nederlandse band heeft met ‘Penelope’ een hit op 3FM en laat in de tent zien veel aandacht te schenken aan het complete plaatje. Niet alleen de muziek, maar ook kleding en (foute) danspasjes zijn belangrijk voor het geheel. Lekker makkelijk in het gehoor liggende nummers die door het duo Sam en Dani vol overgave worden gebracht. 

Kuzko / SB

Wie net als Kuzko waarschijnlijk ook een drukke zomer tegemoet gaat, is Snelle. Samen mijn zijn liveband weet hij het publiek met zijn Nederlandstalige hits van het begin tot eind te laten meezingen, swingen en springen. Iedereen kent alle teksten. Dat blijkt ook maar weer eens als Snelle een jongen uit het publiek haalt om samen een stukje van zijn hit ‘In de schuur’ te zingen.
Van een geheel ander kaliber is de stevige rock van Rhea in de tent. Rhea mocht al eerder als support voor onder andere Wolfmother en Royal Blood optreden. Zij weten dan ook hoe het is om voor een menigte te staan en brengen een uur lang stevige rock met veel gitaargeweld. Een act die prima in de line-up van vandaag past.

Rhea / WH

Ook vandaag is het weer knap broeierig in de kapel. Dat weerhoudt gelukkig niemand ervan om naar Ist Ist te komen kijken en luisteren. De band uit Manchester brengt postpunk met hier en daar wat new wave invloeden. Het mag dan geen lichte kost zijn qua muziek en teksten maar deze band weet zijn publiek heel goed te imponeren. Vestrock is het eerste optreden voor de band in Nederland en wij waren hierbij!

Ist Ist / SB

Om half zeven blijkt voor het eerst in anderhalve dag dat het programma een beetje dreigt uit te lopen. Nada Surf staat al klaar om te beginnen maar zal nog een half uurtje geduld moeten hebben tot Het Gezelschap, dat op het kleine GEM podium staat, klaar is. Het publiek vindt het wel best en  wacht rustig af. Op de mini cruise eerder vandaag, sloot Nada Surf af met ‘So much love’, nu is dit de opener van de set. Rustige en stevigere nummers wisselen elkaar prima af, hoogtepunten zijn Pixies cover ‘Where is my mind?’ en de bands’ debuutsingle ‘Popular’. Nada Surf sluit af met ‘Blankest year’ waarbij iedereen gehoor geeft om volmondig ‘fuck it’ mee te zingen als Mathew Caws ‘ah fuck it… I’m gonna have a party’ zingt. Een mooie afsluiter van een mooi feestje.

Op het hoofdpodium staat een band die veel mensen aanvankelijk misschien niet veel zegt totdat ze de nummers horen. De band is Starsailor en nummers als ‘Poor misguided fool’, ‘Silence is easy’ en ‘Alcoholic’ worden prachtig vertolkt. Een prettig rustpunt op de dag, het moment waarop de rijen voor foodtrucks langer worden en iedereen ook gelijk kan meegenieten van de klassiekers van Starsailor.

Een rustpuntje is wel op zijn plek want Paul Elstak, Within Temptation en De Likt staan nog te wachten.
Tijd voor de grote verrassing van vandaag; The Howl & The Hum. Een band die het al lekker doet in thuisland Engeland maar hier nog naam moet gaan maken. Eén ding is zeker, dat is in ieder geval gelukt voor de mensen die er in de kapel bij waren. Vanwege de aanhoudende hitte in de kapel wordt besloten om het aantal toeschouwers tijdelijk te beperken en moeten een aantal mensen helaas de show buiten bijwonen. Human Contact is het debuutalbum van deze uit York afkomstige band. Zanger en songwriter Sam Griffiths heeft het talent om prachtige songs te schrijven en weet deze prachtig te vertolken. Een nummer als ‘Hall of fame’ doet zowel muzikaal als qua stem zelfs erg denken aan Sam Fender.

The Howl & the Hum / WH

Terwijl Paul Elstak een feestje geeft in de tent stroomt het voor het hoofdpodium al aardig vol voor Within Temptation. Als is het niet de allerlaatste act van de avond, toch staan zij hier als headliner. Voor de vele fans wordt dit hoe dan ook een geslaagde show. Zelfs als zangeres Sharon den Adel na het eerste nummer moet aangeven verkouden te zijn en waarschijnlijk niet alle hoge noten te zullen gaan zingen zoals gewend. We merken het amper en krijgen waar we voor gekomen zijn, een energieke show zoals we van Within Temptation gewend zijn.

Na twee fantastische dagen keren we weer huiswaarts. We hebben genoten van de grote namen, de verwachtingen van de meeste bands en artiesten kwamen uit en hebben ons laten verrassen door bands waar we nog niet eerder van gehoord hadden. Vestrock is een intiem festival met een programmering waar menig groot festival jaloers op kan zijn. We konden zonder problemen van podium naar podium bewegen en hoefden niet in ellenlange rijen te wachten op ons biertje of ons eten. Complimenten voor de organisatie en tot volgend jaar!

Vestrock is er volgend jaar weer op 2, 3 en 4 juni.