Tekst: Arjen Bloom
Foto: Ivana van der Zant

Op een zonnige woensdagmiddag wordt aan de Westerkade in Utrecht gewerkt aan de straat. Nieuwe stenen moeten de kade voor de komende tijd veilig begaanbaar maken, wat gepaard gaat met het nodige geluid van buiten. Ondanks dat geniet Siv Jakobsen aan diezelfde Westerkade van een cappuccino met havermelk en bananenbrood, terwijl ze uitkijkt over het water van de Vaartsche Rijn. De Noorse bracht onlangs haar EP Gardering, pt. 1 uit met folkpopliedjes die perfect samenvallen met het melancholische najaar. CHAOS Music Magazine sprak met haar af om alles te weten te komen over de EP die een eerste deel is van het op 20 januari 2023 verschijnende album Gardering.

Ik hoor veel natuurlijke elementen op de EP, zoals: zingende vogels, het ruisen van de wind in de boomtoppen. Op welke manier is jouw muziek beïnvloed door de natuur?
Ik ben opgegroeid in Asker, ten westen van Oslo. In de omgeving is veel bosrijk gebied. Ik kom er nog altijd graag omdat het me nog steeds enorm  inspireert. Daarnaast kon ook ik niet om de coronacrisis heen, de afgelopen tijd heb ik veel tijd gespendeerd in Oslo. Ik voelde dat ik iets moest doen dat me ontspanning gaf. Bij mijn appartement heb ik een tuintje gecreëerd om groente en fruit op te verbouwen. Het geeft zoveel rust om in een moestuin bezig te zijn en je krijg er ook veel voor terug. Zo heeft de natuur uiteindelijk haar plekje ook veroverd in mijn muziek.

Wat heb je geleerd?
In een woord: geduld. Maar ook: aanwezigheid. Iedereen die een moestuin heeft wordt geconfronteerd met de werkelijkheid. Wanneer je de gewassen niet onderhoudt sterven ze af. Wanneer je ze wel onderhoudt, heb je veel geduld nodig voordat je kunt oogsten.

Het folky nummer ‘Romain’s Place’ gaat  ongetwijfeld over een memorabele plek. Wat is het verhaal hiervan?
Dit is nummer is wel folky inderdaad, enigszins melancholisch. Eigenlijk gaat het over uit het raam kijken, maar bovenal over hoe je een geest bent van je eigen verleden. Een verbintenis tussen het goede en slechte. Ik vraag me af waar die herinneringen zijn opgeslagen en hoe je met bepaalde triggers  opnieuw een herinnering kan realiseren.

De lijn van je vorige album A Temporary Soothing is doorgezet, ondanks dat je een andere producer hebt. Bewuste keuze?
De lijn van het vorige album is zeker te horen op Gardering. Aanvankelijk was het wel het plan om weer met Chris Bond de studio in te duiken, maar de coronacrisis had op dit plan ook invloed. Met een kleine groep van muzikanten en Noorse producers Hans Olav Settem en Simen Mitlid is Gardering tot stand gekomen. Ze hebben allen topwerk geleverd. Daar ben ik zeer dankbaar voor!’

Ter promotie van het album heb je een uniek merchandise item: koffie!
Klopt, een goede vriend heeft een café in het oosten van Oslo en daar wordt het gemaakt. De koffie smaakt zacht, gewoon goed. Mensen konden via mijn website het bestellen en in Oslo bezorgde ik de koffie ook aan huis. Binnenkort wordt weer een nieuwe oplage gebrand.

Daarnaast komt Gardering in twee delen uit. Waarom is hiervoor gekozen?
Het album in twee delen geknipt omdat september de ideale maand is om te produceren, om muziek uit te brengen voor het publiek. De tour is gepland, het laten horen kan beginnen. Het andere deel volgt 20 januari 2023 met de nummers: ‘Tangerine’, ‘Blue’, ‘Sun’, ‘Moon’, ‘Stars’, ‘Gardening’, ‘Gardening (Reprise)’ en ‘The Bay’. Daarmee is het album compleet.

Zoals je zegt komt de tournee in eraan. Je trapt af in Utrecht.
Ik kom graag in Nederland en het sluit goed aan op de andere speeldata in Europa. Op 27 september sta ik met mijn band in Tivoli. Daarna volgen veel data in het VK, op 15 februari in Parijs, 16 februari in Brussel en 18 februari in Amsterdam. Daarna volgen nog wat optredens in Duitsland.